Зеленчуковите кюфтета са страхотни – изглеждат точно като обикновени кюфтета, но не съдържат месо.
Приготвянето им е лесно, съдържат витамини и са ужасно вкусни. Има най-различни видове зеленчукови кюфтета – картофени, спаначени, от патладжан и т.н.
През пролетта започват да се появяват все повече зелени зеленчуци, които са вкусни и ни дават много ценни витамини.
Спаначените кюфтета са едни от най-вкусните зеленчукови кюфтета и могат да се приготвят по различни начини. Най-разпространеният вариант е комбинирането на спанак с някакъв вид сирене – бяло сирене, рикота, пармезан и т.н. Може да се сервират с млечен или доматен сос.
Ето как да приготвите вкусни спаначени кюфтета с рикота:
Необходими продукти:
- 1 кг спанак
- 500 грама рикота
- 1 яйце
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 ч. галета
- 1/3 ч. пармезан
- зехтин
- сол и черен пипер
- 200 грама майонеза
- 400 грама кисело мляко
- 2 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да изцедите възможно най-много от водата в рикотата. Можете да я сложите върху марля и да оставите сиренето да се отцеди.
Запържете нарязания на ситно лук в малко зехтин. След като омекне, добавете 1 скилидка чесън и измития спанак.
Гответе няколко минути, докато спанакът изгуби обема си и потъмнее.
Извадете спанака от тигана и го оставете настрана, за да се отцеди излишната вода и мазнина.
След като изстине, изцедете спанака по същия начин, като рикотата, с помощта на марля.
Комбинирайте спанака и рикотата, добавете яйцето, останалия чесън, пармезана и овкусете със сол и черен пипер.
Разбъркайте с лъжица, след което добавете галетата и започнете да „месите“ с ръка.
Оформете топчета от тази смес, наредете ги в тава върху хартия за печене и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.
За да приготвите млечен сос, комбинирайте майонезата и киселото мляко. Разбъркайте добре, за да няма бучки и добавете чесъна на прах и лимоновия сок.
Тези кюфтета могат да се сервират и с доматен сос.
-
Обичате ли зеленчукови кюфтета?
-
Да
-
Не
-