in

Как да организирате почивката си с деца на всяка възраст?

Семейно пътуване

Има хора, за които пътуването е начин на живот. Това е неизменна част от живота им, нещото, което ги зарежда с енергия и не могат да си представят живота си на едно място.

Когато станеш родител обаче животът се обръща наопаки. Всичко, което до този момент е било нормална част от живота, остава на заден план и малкото човече е в центъра на вниманието.

За хората, които пътуват постоянно, появата на дете е още по-стресиращ момент, тъй като е всеобщо прието, че пътуването с дете, особено до екзотични дестинации, е невъзможно. Естествено всичко зависи от вашето възприятие за нещата и можете да пътувате с детето си навсякъде, стига да искате.

Със сигурност появата на дете в живота ви не е повод да се откажете от любимото си занимание. Въпреки това децата имат различни нужди на различните възрасти и трябва да се съобразявате с тях, когато подбирате дестинациите, които искате да посетите.

Изданието Condé Nast Traveler дава някои ценни съвети за пътуване с деца на различни възрасти:

Деца от 0 до 2 години

Пътуване с бебе

Безспорно пътуването с толкова малко дете е трудна задача. Малките деца имат нужда от много багаж, имат строг режим на хранене и сън, изморяват се бързо и са податливи на заболявания, така че дестианции като Африка например не са особено подходящи за толкова малко дете.

Когато пътувате с дете за пръв път и то е толкова малко, добре е да избирате по-близки дестинации, за да видите как се справя то с пътя. Дългите полети са неприятни дори за възрастен човек, така че е възможно бебето да не реагира добре на полета.

Освен това пътуванията с малки деца са непредвидими и може да се наложи да прекратите почивката си по-рано от очакваното, така че е добра идея да сте по-близо до вкъщи.

Друго нещо, което трябва да съобразите, когато пътувате с бебе, е мястото, на което ще отседнете. Важно е детето да може да се наспива добре, да има подсигурена храна и да има условия за къпане. Почти всеки хотел разполага с тези неща, така че това не е проблем, но все пак трябва да проучите всичко предварително.

Избирайте дестинации и места, които са лесно достъпни за бебешка количка. Също така е добре да избирате места с нормален климат. Екстремните студове или горещини не са подходящи за малки бебета.

Общо взето това са нещата, които трябва да обмислите предварително. Стига да сте подсигурили всичко необходимо за детето си, няма нищо по-хубаво от това да му показвате света още от ранна възраст. Ако решите да го направите, със сигурност ще имате незабравимо пътуване.

Деца от 3 до 5 години

Дете плаж

На тази възраст децата започват да опознават света и всичко им е интересно. Необходимият багаж за детето намалява с всяка изминала година, така че вече не е необходимо да носите 2 куфара само за него.

На 3-годишна възраст обикновено децата вече не желаят да се возят в количка, което още повече намалява багажа. Въпреки това детето на 3-4 години все още е мъничко и ще се измори при по-дълги преходи, така че е важно да направите подходящ план за престоя. Избягвайте прекалено дългите разходки пеша и проучете какви са възможностите за транспорт – градски транспорт, автомобил под наем и т.н.

Ако искате детето да се наслади максимално на пътуването, избирайте дестинации с интересни занимания – аквариуми, зоологически градини, увеселителни паркове и други подобни са подходящи за децата в тази възрастова група.

Въпреки че вече не са бебета, храната и сънят са важни за всяко дете, така че изберете внимателно мястото за настаняване.

Самото пътуване може да бъде малко по-сложно с дете на тази възраст. Важно е да вземете различни играчки, таблет или телефон, на който да гледа анимационни филмчета и достатъчно храна.

Деца от 6 до 10 години

Пътуване дете

Това е периодът от живота на детето, в който се формират интересите му, така че ако искате да възпитате един малък пътешественик, това е периодът, в който трябва да пътувате много. След като покажете на детето колко пъстър и интересен е светът, ще иска да го опознава все повече и повече.

В тази възрастова група децата вече са доста самостоятелни, нуждите им почти не се различават от тези на възрастен човек и наистина ще разбират и ще се наслаждават на местата, които посещавате.

Това е подходящият момент да посещавате природни забележителности, културни паметници и места, пълни с история.

Пътуване с определена цел, като каране на ски, сърфиране и т.н. също са подходящи за децата на тази възраст.

Вече можете да си позволите да спите на палатки, да пътувате с кемпер и да преспивате на по-интересни места.

Деца от 11 до 15 години

Тийнейджър

На тази възраст вече децата официално ядат храната, която ядете и вие, спят тогава, когато спите и вие и всичко е в пъти по-лесно. Децата са абсолютно самостоятелни, събират багажа си сами, могат да се грижат за себе си и усещането, че сте с дете на екскурзия изчезва.

Когато децата ви са тийнейджъри, можете да посетите абсолютно всяко място, което искате. Единственото условие е да изберете дестинация, която ще бъде интересна за всеки член на семейството. Децата вече не са малки, но започват да навлизат в периода на тийнейджърството, който не е по-лесен, така че е важно да се убедите, че ще се забавляват на мястото, което сте избрали.

Вече можете да си позволите пътуване до екзотични места, посещаване на острови, джунгли и т.н., както и по-екстремни занимания, ако това е нещото, което всички харесвате.

След тази възраст, децата вече не са деца. Ще започнат да пътуват без родителите си, а когато пътувате заедно, ще имате усещането, че сте с приятели, а не с децата си.

Loading

  • Какво мислите за пътуването с деца?

    Деца пътуване
    • Обожавам да пътувам с децата си
    • Предпочитам да пътувам без деца, особено докато са малки

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

астрология

8 невероятни факта, които ще ви накарат да повярвате в астрологията

Спаначени кюфтета

Спаначени кюфтета с рикота