in

Солта и нейните лечебни свойства

Солната терапия не е нещо ново, въпреки че стана популярна през последните години. Още гърците и римляните са си правели солни вани, за да се борят с различни заболявания.

Халотерапията, официалното име на тази терапия, произлиза от гръцката дума „халас“, което означава сол.

Началото на халотерапията е положено през 19-ти век, когато полският лекар д-р Феликс Бочковски забелязва, че работниците в солните мини са в доста добро здраве и не боледуват от астма и други заболявания на дихателните пътища.

През 1839 година той превръща полският град Величка в здравен курорт. Солните мини се използват и за лечение, освен за добив на сол и халотерапията добива популярност в цял свят.

Вярва се, че солта може да лекува почти всичко – от екзема до астма. Но дали наистина е така?

Има два вида солна терапия – мокра и суха. Мократа солна терапия включва солни разтвори за гаргара, солни вани и други, докато сухата солна терапия представлява вдишване на частици сол, разпръснати във въздуха, което може да се случи в солните пещери или в нашумелите солни стаи, които са доста по-лесно достъпни.

Мократа солна терапия включва гаргара със солен разтвор, пиене на солена вода, къпане в солен разтвор, промиване на носа със солен разтвор.

Сухата солна терапия е два вида. Спелеотерапията се провежда в естествени солни пещери, които обаче не са особено често срещани и малко по-трудно достъпни.

Най-лесният и достъпен начин да се възползвате от суха солна терапия е да посещавате солни стаи. В тях се създава същият ефект, но в изкуствена, а не в естествена среда. Устройство, наречено халогенератор, смила солта на микроскопични частици и ги освобождава във въздуха на стаята, след което вие ги вдишвате. Тези солни частици абсорбират токсините и алергените от дихателните пътища и по този начин ги прочистват.

Солните частици имат подобен ефект и върху кожата, като абсорбират бактериите и замърсяванията, отговорни за много заболявания.

Изследванията на тази тема не са особено много, но се твърди, че халотерапията помага в борбата с астмата, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазии, кожни екземи и други.

Друг начин да се възползвате от полезните свойства на солта са солните лампи, които можете да поставите в дома си. Тези лампи се правят от хималайска сол и се твърди, че имат почти същите ползи за здравето като халотерапията – прочистване на дихателните пътища, релаксиращо действие, дори по-качествен сън.

Както всяко нещо и халотерапията може да има странични ефекти, въпреки че се смята за безопасна процедура, която най-често се прилага на деца. Сред страничните ефекти са кашлица и главоболие.

Дори ползите от солната терапия да не са доказни и подкрепени от научни изследвания, престоят в солна стая или солна пещера може да бъде много отпускащо и релаксиращо преживяване.

Loading

  • Вярвате ли в лечебните сили на солта?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Screenshot/YouTube

„Спайдърмен: Няма път към дома“ – защо трябва да го гледате

Огретен от броколи