in

Следващо ниво на щастие

щастие

Сигурно ви се е случвало неведнъж  – очаквате някое събитие с нетърпение, сигурни сте, че то ще ви донесе 100% позитивни емоции, но когато дойде „Денят Х“, не можете да му се насладите напълно – все се намира нещо, което ви стресира или напряга. По сполучливото определение на американския комик Луис Си Кей – „всичко е страхотно, но никой не е щастлив“.

Защо се получава така? Мозъкът е виновен! „Пристрастието към негативизма“ е вградено в мозъците ни, пише Мег Селиг в онлайн изданието Psychology Today. „Негативното пристрастие“ е склонността на нашия мозък да забелязва, абсорбира и реагира на лоши неща като заплахи, опасности, тревоги, гняв, грешки по-силно и упорито, отколкото на добрите неща – удоволствие, радост, красота.

Според Селиг тази черта е създадена в процеса на човешката еволюция, за да ни помогне да оцелеем. „В африканската савана около 50 000 г. пр. н. е. щастливите хора, които са „се наслаждавали на момента“, са станали обяд на тигрите. Тревожните хора, които непрекъснато са „сканирали“ наоколо за опасности, тези, които са можели да дебнат, са били тези, които са оцелели и са предавали мозъчната си структура от поколение на поколение“, описва Селиг.

Как отрицателното пристрастие се отразява на ежедневния ви живот?

Благодарение на пристрастието към негативизма, ако имате 3 положителни момента днес и 1 труден, умът ви ще се задържи върху трудния. Ето защо понякога може да е трудно да се отпуснете и да се насладите на живота. Въпреки че пристрастието към негативизма ни е помогнало да оцелеем, страхът и безпокойството не допринасят много за насърчаване на трайно щастие и психическо здраве. Отрицателното мислене може да ни попречи да приемем предизвикателствата, да ни кара да „пазим“ лошия опит и да не бъдем толкова щастливи, колкото бихме могли.

Ако попадате в тази група хора, следващите редове ще са ви полезни. Те са базирани на изводите, направени от екип от Университета Бъркли в Калифорния, воден от Рик Хенсън. „Нашите мозъци са като велкро за лоши преживявания и тефлон за добрите“, запомнящо се изразява Хенсън. Въпреки че това е отчасти резултат от нашата генетика и миналия ни опит, щастието обаче е избор, смята Селиг.

„Най-добрият начин да се компенсира „негативното пристрастие“ е редовно да „вземате доброто“, обяснява Хенсън. „Вземане на доброто“ се отнася до търсене и усвояване на положителни преживявания, изграждане на вътрешни сили и минимизиране на страданието и вредата за вас и другите. Приемането на доброто не означава да отричате емоционалната болка или да игнорирате житейските трудности и травми, а означава да се тренирате да забелязвате положителните преживявания, които имате, както и отрицателните.

Може ли да се компенсира отрицателното пристрастие?

Хенсън и колегите му тествали четиристепенен модел, който може да ни научи как начинът, по който се отнасяме към събитията, има потенциал да ни направи по-щастливи. Моделът може да бъде наречен и „next level happiness“ – следващото ниво на щастие. Познаването на механизмите, предложени от Хансен, дава възможност да се възползваме напълно от позитивните неща. Според него хората не се раждат оптимисти или песимисти, както смятат други учени. Екипът смята, че е напълно възможно да се помогне на хората да съумеят да извлекат възможно най-много от позитивните преживявания и това умение се базира на промени, които възникват на невронно ниво. С други думи – ако можем да извлечем информация от позитивните преживявания, мозъкът ни се променя.

Идеята зад този модел е, че когато имаме повече позитивни преживявания, развиваме по-голямо усещане за гъвкавост и себеоценка. Иначе казано – дори, когато не е налице външна подкрепа, или не се извършват познати дейности, които ни правят щастливи, ние имаме вътрешни психологически ресурси, които да ни отведат в лоното на щастието. Достатъчно е да усвоим начините, по които да активираме своите чувства и да ги превърнем в позитивни преживявания. Това не само ни помага да се чувстваме добре, но и ни позволява да продължим да „виждаме“ позитивни събития много пъти през деня.

Хенсън и екипът му наричат този модел HEAL – по първите букви на 4-те стъпки при прилагането му:

H – Have it! (Имайте го!):
E – Еnrich it! или Enjoy it! (Обогатете го! или Насладете му се!);
A – Absorb! (Абсорбирайте го!)
L – Link it! (Свържете го!)

Като добавка heal на английски означава и лекувам, така че – съзнателно или не, зад модела на Хенсън се крие игра на букви и думи.

Kакви според Хенсън са 4-те стъпки в модела HEAL

1. Hамерете преживяване, което ще ви достави радост!

Това може да бъде физическа или друга дейност, както и дори само мисъл за човек, който го е грижа за вас. Едно позитивно преживяване – колкото и малко да е то, като вкусен обяд например, активира позитивни емоции във вашия мозък. Преднамерено се фоскусирайте върху доброто, което се случва във вас или около вас, вместо „да сканирате“ възможните  проблеми.

2. Насладете му се!

Направете позитивното преживяване колкото се може по-продължително, включително и във вашето съзнание. С други думи – отделете известно време, за да му се насладите. Например, когато получите комплимент, забележете го, усмихнете се и го осмислете. Ако сте свършили някоя задача, направете пауза и се зарадвайте на резултата. Когато попивате тези позитивни емоции, вие ги „инсталирате“ в мозъка си. Ако оставите добрите емоции да действат поне 5 секунди, вие създавате своеобразен дългосрочен резерв в паметта.

Тази стъпка ще помогне позитивните емоции да оформят вашето съзнание. Навикът на позитивния опит ще създаде постепенно структура във вашия мозък. Вие ще откриете, че постепенно ставате по-умели в откриването на добрите неща в живота, както и в това да се „самоинформирате“ за тях и да ги „вкусвате“. Мег Селиг определя това като „предразположение към щастие“. Според нея колкото повече практикувате процеса да имате нещо и да му се радвате, толкова по-силно то оказва влияние върху вашият мозък.

3. Абсорбирайте преживяването!

Това е процес, който включва няколко подстъпки. Първата е да направите целенасочено усилие да превърнете преживяното в част от вас. Може да ви помогне вглеждането в емоционалното ви състояние – осъзнавате ли щастието, или оставате пасивни? Ако усетите, че склонността към негативизъм отново надделява, обърнете внимание на цялостната стойност на преживяното.

4. Свържете позитивния и негативния опит!

Дори да „видите“ нещо негативно в цялата картина, фокусирайте се върху позитивното. Или както нашите баби обичат да казват – след дъжда и бурята винаги идва слънце.

 

На 20 март отбелязваме Международния ден на щастието! 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дърво против пърхот

Екхарт Толе

Добрите примери: Екхарт Толе и култът му към настоящето