in

Масло от чаено дърво против пърхот

Масло от чаено дърво

Пърхотът е често срещан проблем, който представлява лющене на кожата на скалпа. Въпреки че това състояние не е сериозно, то е доста неприятно. Често пърхотът е придружен от зачервяване на скалпа и сърбеж. Понякога белите люспи могат да се забележат и по други окосмени части на тялото като вежди и мустаци.

Пърхотът всъщност е лека форма на себореен дерматит и въпреки че може да се третира с медицинска козметика, можете да се справите с него и с природни средства.

Масло от чаено дърво

Чаено дърво

Едно от най-ефективните природни средства за борба с пърхота е маслото от чаено дърво. То се получава чрез парна дестилация на листата на дървото Мелалеука.

Маслото от чаено дърво може да бъде с различна концентрация и съответно да се използва за различни цели. То може да помогне при ухапвания от насекоми, гъбички по ноктите, акне, суха кожа, както и да се справи с неприятния пърхот.

Маласезия е гъбичка, която живее по скалпа на всеки, макар и в малки количества. Обикновено не причинява никакви проблеми, но в някои случаи започва да расте неконтролируемо и причинява появата на пърхот.

Според проучване, проведено в болница Royal Prince Alfred в Австралия, използването на шампоан с 5% масло от чаено дърво е ефективен метод за справяне с пърхота. Според проучването, при пациентите, използвали шампоан с масло от чаено дърво, се наблюдава намаляване на симптомите на пърхот с до 41%.

Тъй като маслото от чаено дърво е доста силно обаче винаги трябва да го разтваряте в базово масло, като кокосово, бадемово, зехтин и други, преди да го нанесете върху скалпа.

Маслото от чаено дърво може да се справи и със сърбежа и омазняването, които се появяват заедно с пърхота. То овлажнява скалпа, премахва токсините и подобрява притока на кръв. Като цяло е едно от най-ефективните етерични масла, когато става въпрос за лечение на пърхот.

Също така осигурява на скалпа основни хранителни вещества и по този начин предотвратява падането на коса – друг страничен ефект от пърхота.

За да се възползвате от полезните свойства на маслото от чаено дърво, можете да си правите маски за коса. Използвайте намачкано авокадо и няколко лъжици кисело мляко за основа, добавете малко мед и няколко капки масло от чаено дърво. Нанесете тази смес върху косата, изчакайте да подейства около 15-20 минути и изплакнете.

Можете да използвате маслото от чаено дърво и за справяне с въшки. Според проучванията, нанасянето на 1% концентрация на масло от чаено дърво може да се справи с неприятните въшки. Маслото се нанася за около 30 минути и се изплаква.

Как да използвате маслото от чаено дърво, за да се справите с пърхота?

Пърхот

Единият вариант, който е и най-лесен, е да си купувате продукти за грижа за косата, съдържащи масло от чаено дърво.

Ако пък си имате любим шампоан, който не искате да сменяте, можете просто да добавите 5-10 капки масло от чаено дърво и да разклатите добре, за да се смеси с вашия шампоан.

Можете и сами да си направите шампоан против пърхот. Ще имате нужда от 1 ч.л. кокосово масло, 2/3 чаша сода за хляб, 1/4 ч. вода, 1 ч.л. витамин Е, 1/4 ч. кокосово мляко и 20 капки масло от чаено дърво. Всички съставки се разбъркват и сместа се изсипва в подходящ съд.

Можете да използвате този шампоан до един месец и винаги го разклащайте преди употреба.

Странични ефекти

Както всяко друго нещо, маслото от чаено дърво също може да има странични ефекти. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е че то е много токсично при поглъщане.

Не бива да влиза и в очите ви. Когато се къпете с шампоан с масло от чаено дърво, внимавайте да не попадне в очите ви. Ако това се случи, вероятно очите ви ще бъдат зачервени и раздразнени. Изплакнете ги обилно с вода, а ако неприятното усещане не отшуми, посетете лекар.

Може да причини сърбеж и дразнене в областта на скалпа. Както вече споменахме, винаги разтваряйте маслото от чаено дърво с базово масло. Ако нанесете прекалено силно концентрирано масло от чаено дърво на скалпа си, това може да предизвика дразнене и сърбеж.

Маслото от чаено дърво може да причини алергична реакция. Алергията към масло от чаено дърво не е особено често срещана. Само 1.8% от хората я имат, но винаги преди да нанасяте маслото на скалпа си, правете си бърз тест за алергия, като нанесете малко масло в друга област, например на сгъвката на лакътя. Ако имате каквито и да било съмнения, не нанасяте маслото върху скалпа.

Loading

  • Използвали ли сте продукти с масло от чаено дърво?

    Етерични масла
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Неделният продавач на книги

„Неделният продавач на книги“ – първият роман на Даниел Вълчев

щастие

Следващо ниво на щастие