in

Село Гела – магията на Родопите и на каба гайдите

Ако обичате спокойствието и красивата природа, село Гела е подходящо място за вашата почивка. Разположено в сърцето на Родопите, селцето привлича с невероятна природа и интересни забележителности наоколо. Две са основните легенди, свързани с историята на селото. Според едната това е родното място на Орфей, а според другата патриарх Евтимий е погребан на скришно място в местния манастир след заточението си в Бачковския манастир.

Освен с интересни истории, село Гела привлича посетители и с красивата природа и ежегодното събитие – надсвирване с гайди, което се провежда през лятото.

Ако решите да си направите уикенд разходка до с. Гела, може да предвидите поне два дни, тъй като наоколо има редица интересни места за посещение. В самото село можете да посетите ранновизантийската базилика, изградена в началото на V в. Тя е разположена в местността „Манастира“. Близо до селото се намира хижа Ледницата и пещерата Ледницата.

Не пропускайте и с. Солища. Районът обхваща най-високата част на Родопите, в която се намират върховете Малък (2147 м) и Голям Перелик (2191 м), а на запад от тях – връх Орфей (2188 м), наричан по-рано връх Шилестата чука. Близо до с. Солища по поречието на р. Солитска се намират три вира – „Казана“, „Лъжичката“ и „Радковски вир“.

Югозападно от Гела се намира Тракийската крепост, която е най-добре запазената крепост в Родопите. Тя се извисява на 1850 м надморска височина.

Пътуването до село Гела задължително трябва да се съчетае с фестивала на традиционно надсвирването с гайди, който се провежда около Илинден на поляните до параклиса „Св. Илия“ над селото. Задължително условие за българските участници е изпълненията да бъдат на каба гайда.

През последните години фолклорното събитие набира все по-голяма популярност, а компетентно жури оценява изпълненията на участниците. Посетителите на гайдарското надсвирване са между 8 хил. и 13 хил.

Местните жители имат традиция от над 100 години насам за празника в почти всяка къща да се върти чеверме.

  • Посещавали ли сте село Гела?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Рекламите на Джони Уокър – късометражни филми с дълбок смисъл и силни послания

Марго Роби и Райън Гослинг като Барби и Кен