in

Село Гела – магията на Родопите и на каба гайдите

Ако обичате спокойствието и красивата природа, село Гела е подходящо място за вашата почивка. Разположено в сърцето на Родопите, селцето привлича с невероятна природа и интересни забележителности наоколо. Две са основните легенди, свързани с историята на селото. Според едната това е родното място на Орфей, а според другата патриарх Евтимий е погребан на скришно място в местния манастир след заточението си в Бачковския манастир.

Освен с интересни истории, село Гела привлича посетители и с красивата природа и ежегодното събитие – надсвирване с гайди, което се провежда през лятото.

Ако решите да си направите уикенд разходка до с. Гела, може да предвидите поне два дни, тъй като наоколо има редица интересни места за посещение. В самото село можете да посетите ранновизантийската базилика, изградена в началото на V в. Тя е разположена в местността „Манастира“. Близо до селото се намира хижа Ледницата и пещерата Ледницата.

Не пропускайте и с. Солища. Районът обхваща най-високата част на Родопите, в която се намират върховете Малък (2147 м) и Голям Перелик (2191 м), а на запад от тях – връх Орфей (2188 м), наричан по-рано връх Шилестата чука. Близо до с. Солища по поречието на р. Солитска се намират три вира – „Казана“, „Лъжичката“ и „Радковски вир“.

Югозападно от Гела се намира Тракийската крепост, която е най-добре запазената крепост в Родопите. Тя се извисява на 1850 м надморска височина.

Пътуването до село Гела задължително трябва да се съчетае с фестивала на традиционно надсвирването с гайди, който се провежда около Илинден на поляните до параклиса „Св. Илия“ над селото. Задължително условие за българските участници е изпълненията да бъдат на каба гайда.

През последните години фолклорното събитие набира все по-голяма популярност, а компетентно жури оценява изпълненията на участниците. Посетителите на гайдарското надсвирване са между 8 хил. и 13 хил.

Местните жители имат традиция от над 100 години насам за празника в почти всяка къща да се върти чеверме.

Loading

  • Посещавали ли сте село Гела?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Рекламите на Джони Уокър – късометражни филми с дълбок смисъл и силни послания

Марго Роби и Райън Гослинг като Барби и Кен