in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ

Лещен и Ковачевица – красивите селца, в които времето е спряло

Лещен и Ковачевица са малки селца в Западни Родопи, които носят духа на отминалото време. Атмосферата в селата напомня за миналото на България и ни дава възможността да се потопим във време, в което не сме имали късмета да се родим. Там сякаш всичко се е съхранило така, както е било преди повече от 100 години.

Лещен има население от 9 души, по данни от миналата година, а в Ковачевица живеят 35 човека, но тази информация е от преди около 10 години. Местните жители на двете родопски селца са предимно много възрастни хора и именно на това се дължи намаляващото население.

Лещен и Ковачевица са популярни туристически дестинации, тъй като предлагат много различно изживяване от всички други места. Калдъръмените улички, старинните къщи и спокойствието са нещо много нетипично за нашето време, затова посещението на тези две села наподобява „пътуване във времето“.

Снимка: Личен архив

Лещен се намира на около 15 км от Гоце Делчев и на 114 километра от Благоевград. Ковачевица е разположена по-високо в планината, на 7-8 километра от Лещен. Двете села са много близо едно до друго, затова задължително посетете и двете, ако сте организирали пътуване в тази посока.

Някои от старинните къщи са превърнати в къщи за гости, така че можете да отседнете там. Ако пък искате само да се разходите в селата, най-близкото населено място, където можете да отседнете, е Огняново, където има хубави хотели с минерални басейни.

Когато стигнете в Лещен, оставете колата си на площада на селото. Разстоянията са много малки и ще ви бъде по-приятно да се разходите по малките стръмни улички, вместо да шофирате.

Снимка: Личен архив

Една от забележителностите на селото е църквата „Света Параскева“. Това е възрожденска църква, която е построена през 1833 година и е обявена за паметник на културата. Тя се намира на площада на селото. Можете да оставите колата си пред нея и оттам да продължите разходката.

Малко след църквата, по главния път, е кръчмата. Старото килийно училище на Лещен е превърнато в единственото заведение за хранене в селото. Продуктите, които използват за приготвяне на храната, са местно производство и можете да опитате традиционни за района гозби.

Ако продължите вдясно, покрай църквата, ще стигнете до най-известното място в Лещен – глинената къща. Въпреки че тази къща е построена на доста по-късен етап, в сравнение с останалите постройки, тя е голямата атракция на селото. Къщичката е построена от глина, слама и дърво, а от нея се открива прекрасна гледка. Освен че можете да я видите и да се снимате, глинената къщичка всъщност е и място за настаняване, така че можете и да преспите в нея.

Снимка: Личен архив

В Лещен има и малка галерия, в която можете да се отбиете. В някогашна плевня са разположени картините на съвременни български художници, които можете да разгледате. Ако искате да си купите нещо за спомен от Лещен, в галерията се продават различни сувенири.

След като разгледате Лещен, продължете нагоре, към Ковачевица.

Ковачевица е известна най-вече със своята архитектура. Къщите са построени от камъни, които са слепени помежду си с кал. Тези къщи са изключително здрави и поради тази причина са се запазили в толкова добро състояние до днес. Ковачевица е обявена за архитектурно-исторически резерват и е едно от най-красивите села в България.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Въпреки че Лещен е по-популярната дестинация, Ковачевица е по-интересното село. Лещен е много по-малко по площ и леко по-модернизирано. В Ковачевица всичко е автентично и има повече място за разходки.

Няма много забележителности в селото – можете да видите църквата „Свети Никола“, която е възрожденска църква от 1841 година, и основното училище „Йордже Димитров“. В Ковачевица има няколко места за хранене, както и няколко къщи за гости.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В Лещен и Ковачевица са заснети много български филми, като „Мъжки времена“, „Опашката на дявола“, „Мера според мера“, „Чужденецът“ и други, заради забележителната архитектура на селата.

Loading

  • Посещавали ли сте Лещен и Ковачевица?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да си намирате евтини самолетни билети

Снимка: Netflix/Instagram

„Squid Game“ – най-гледаният сериал в Netflix