in

Романтичният път в германската провинция Бавария

Фюсен

Романтичният път (Romantische Strasse) в Германия се простира в продължение на 290 км от Вюрцбург южно към Фюсен, на границата с Австрия, и е получил най-доброто възможно име – повече заради десетките средновековни градове, селища и замъци, които се редят покрай него, отколкото заради пейзажа между тях. Хората в претъпканите туристически автобуси, които го изминават набързо за ден, пропускат същината на това, което прави тази екскурзия уникална – шепа градове, образуващи романтична верига от перли, които трябва да бъдат оценявани бавно.

Започнете от Вюрцбург и неговия великолепен бароков дворец Резиденц, за да дадете тон на останалата част от вашето романтично пътешествие. Издигнат във времена, в които голямо богатство се съединява с гения на архитекта Балтазар Нойман, Резиденц е поръчан през 1720 г. от могъщите и обичащи удоволствията князе-епископи, които го превръщат в свой дом и очевидно не виждат особен конфликт между религиозното служене и очебийната суета и показност.

Когато влезете в Резиденц, едно монументално сводесто стълбище, най-голямото в страната, не толкова деликатно ще ви напомни, че сте в една от най-пищните, разточителни сгради в Европа. Като връх на излишествата бил повикан от Венеция Джовани Тиеполо, за да покрие таваните на стълбището – и други – със своите колоритни фрески. Художникът надминал себе си във вече претрупаната Тронна зала, разточителство на деликатно стуко и грандиозна архитектура, подсилени още повече от неговата работа, създавайки пространство, което е леко, въздушно, разкошно и магическо.

Разнообразете разглеждането на забележителности с дегустация на местните бели вина в уютната таверна в избата на Резиденц. След това сте готови да тръгнете към Ротенбург об дер Таубер (Червеният замък на река Таубер), който е влюбен в своя собствен образ на най-добре консервирания средновековен град в Европа. Да, капан за туристи, но чудесен, с цветя, буйно разцъфтели в сандъчета по прозорците, островърхи къщи, настлани с обли камъни алеи, дълги повече от километър и половина градски стени и един Ратхаус (кметство) от ХІІІ в.

Цялата статия прочетете ТУК

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кристиан Диор

Кристиан Диор – човекът, който променя завинаги света на модата

услугата

„Услугата“ – злокобната страна на социалните мрежи и фалшивото чувство на щастие