in

Ривиерата на Шанел – интриги, лукс и скандали на световния елит в сянката на войната

Прелъстителната френска Ривиера, която приютява някои от най-бляскавите и скандални личности от световния елит в слънчевите си прегръдки през 30-те години на миналия век, се разгръща в цялото си обаяние в зашеметяващата историческа хроника „Ривиерата на Шанел: Живот, любов и борба за оцеляване на Лазурния бряг (1930 – 1944)“ от британската документалистка Ан де Кърси. Книгата проследява историята на завладяващия свят на Лазурния бряг – от неземния лукс до ужаса от надвисналата Втора световна война.

В центъра на всичко това е модната икона Коко Шанел, чието разкошно имение „Ла Пауза“ се превръща в притегателно място за световния елит. Родена в крайна бедност, тя се изкачва, стъпка по стъпка и мъж по мъж, до върха на успеха, на който се извисява сега. А в нейния образ са заключени блясъкът и противоречивостта на цяла една епоха.

Опирайки се на многобройни изследвания, в „Ривиерата на Шанел“ Ан де Кърси описва обаятелното притегляне на Лазурния бряг – тази омайваща, обляна в слънце крайбрежна ивица, прочута с разюзданите си развлечения, която става вдъхновение за литературни шедьоври като „Нежна е нощта“ на Фицджералд и убежище за ярки личности като херцога и херцогинята на Уиндзор, Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ерих Мария Ремарк и много други.

В книгата си британската писателка не пропуска и тъмните тайни, предателствата, скандалите, хазарта и наркотиците, които са умело прикрити под бляскавия воал на лудите партита, луксозните яхти и огромните имения. Но този изключително съблазнителен свят е твърде близо до разрухата. Макар и френската Ривиера да отнася обитателите си далеч от вълненията, които тресат останалата част от Европа, сянката на войната безмилостно застига и нейните слънчеви брегове.

В смразяващи детайли „Ривиерата на Шанел“ описва как за броени месеци Франция се предава на германците и шумните купони и нощите в казината отстъпват място на ужасите на Холокоста, концлагерите и разселването на хиляди семейства по време на Втората световна война.

А погледнат през призмата на войната, образът на Коко Шанел също става далеч по-многопластов и оспорван. Освен невероятните ѝ постижения и начина, по който променя модния свят и популярната култура, Ан де Кърси обръща внимание и на антисемитските й възгледи, на сътрудничеството й с нацисткия режим и едновременно с това – със Съпротивата.

Книгата е много повече от история за клюките от живота на богатите и известните по време на златната ера на брега на Франция през XX век. С възхитителен размах и задълбочени проучвания Ан де Кърси изгражда сложен и ярък очерк на една турбулентна епоха, след която светът никога не е същият.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Да представиш графично вътрешния и социалния си живот – Шарли Делуар създава нов вид биография

Геният Стивън Хокинг и неговата дъщеря разкриват тайните на Космоса