in

Пълнена пуйка за Коледа

За коледната трапеза няма точни правила. Може да се сервира класическа българска капама, свинско месо под различна форма или пълнена пуйка, което е взимствано от американските традиции. Въпреки че не е типично българско ястие, пълнената пуйка е вкусна, стига за цялото семейство, колкото и голямо да е то, и внася празнично настроение на трапезата.

Ето как да приготвите пълнена пуйка за Коледа:

Необходими продукти:

  • 1 пуйка
  • 50 грама масло
  • 1 лимон
  • 5 стръка розмарин
  • 3 глави лук
  • сол

За плънката:

  • 2 с. л. зехтин
  • 2 глави лук
  • 250 грама галета
  • 125 грама ядки макадамия
  • 100 грама сушени червени боровинки
  • кората от 2 портокала и сокът от 1 портокал
  • 2 яйца

За соса: 

  • 250 грама лук
  • щипка кимион
  • 1 с. л. какао
  • 2 с. л. мед
  • 1 с. л. брашно
  • 250 мл червено вино
  • 300 мл пуешки бульон

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете пуйката. Намажете я с маслото и поръсете обилно със сол. Поставете резените лимон и розмарина вътре в пуйката.

Разполовете главите лук и ги наредете в тавата. Сложете пуйката върху тях, увийте с фолио и печете на слаб огън около 3 часа.

За плънката запържете нарязания на ситно лук в зехтин. Добавете всички останали съставки за плънката и разбъркайте.

Изсипете плънката в тава и печете около 30 минути.

Извадете пуйката от тавата и добавете лука и кимиона. Запържете леко, след което добавете какаото, меда и брашното.

Добавете виното и бульона и оставете да ври, докато се сгъсти.

Напълнете пуйката с плънката, зашийте я стегнато с конец и печете още 20-30 минути, докато стане златиста.

Сервирайте със сос.

  • Правите ли пълнена пуйка за Коледа?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 начина да освежите своя офис стил без да похарчите и лев

За ценители: “Война и мир“ с илюстрации от Теодор Ушев