in

Проф. Виден Табаков – българинът, подготвял полетите до Луната

виден табаков

Да тръгнеш от малко балканско село и да стигнеш до Космоса, до най модерните световни технологии, които оттласкват човечеството напред! Това е пример, за който си заслужава да се правят филми и да се пишат книги. И всички ние, българите, имаме основание да се гордеем – с проф. Виден Табаков, който подготвял полетите до Луната. Неговата работа помага да бъде изпратен първият човек на Луната. Същият този човек – Нийл Армстронг, по-късно преподава с проф. Табаков в Университета на Синсинати. Работата с неговите студенти е не по-малко важна. По време на дългата си кариера той е наставник на стотици студенти, много от които на свой ред постигат велики неща в областта на аерокосмическото инженерство. На негово име е учредена и стипендия.

Макар че дейността на проф. Табаков в Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство – НАСА, е секретна, той има над 400 научни публикации. Професорът обичал да казва, че да се пенсионираш на 65 години е загуба на умения и знания, затова преподава до 90-годишна възраст, а последната му публикация излиза през 2017-а, две години след смъртта му.

Един космос от Северозапада до НАСА

Роден е в белоградчишкото село, на границата със Сърбия – Стакевци през 1919 г. Завършва видинската гимназия „Цар Симеон Велики“, след което заминава за Прага. Там завършва Германския университет през 1941 година и става инженер. През същата 1945 година, когато свършва Втората световна война, Виден Табаков защитава докторска дисертация по авиационно инженерство. В комисията за защита влиза и германският ракетен специалист Вернер фон Браун, създател на ракетното оръжие „Фау 2“ на хитлеристка Германия. Това е първата среща на двамата.

Скоро след края на войната Виден Табаков заминава за Аржентина, за да се включи в група за създаване на реактивни самолети. През 1955 година се връща в Германия. През 1957 година получава покана от Вернер фон Браун да стане част от неговия екип. По това време фон Браун вече е в САЩ и работи по ракетната програма на страната. Той е създателят на ракетата „Сатурн V“, която НАСА използва за полетите до Луната.

Групата на фон Браун е базирана в щата Алабама, но военните разрешават на Виден Табаков да се установи в Синсинати след като приключва работата си по проекта на фон Браун. Там инженерът от България свързва съдбата си с местния университет и се налага като водещ специалист в областта на ракетните двигатели. Изследванията върху ерозията на материалите, повлияна от външни фактори, са се оказали особено важни. Предпазването на космическите апарати от космическия прах или предпазването на военните средства от затлачване на двигателите им с пясък или предпазване на техните брони от рушителното действие на прахови частици са били задачи, в решаването на които проф. Табаков има съществен принос.

Проф. Виден Табаков остава в историята на науката като голям изследовател във водещи технологични области – ракети, турбодвигатели, аеродинамика, ракетно гориво, ерозия, космически полети и др. В университета на Синсинати той създава Лаборатория за изследване на двигатели и динамика на газовете. От 2009 г. тя носи неговото име. През 2014-а Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на много малко натурализирани в САЩ специалисти.

Осигурява на университета приходи за милиони

Научните му проекти се използват от НАСА, военноморските сили и министерствата на енергетиката и отбраната на САЩ, General Electric, Procter&Gamble, Rolls-Royce Motor Cars Ltd, Texaco и др. Особено цени участието си в проекта на НАСА за създаването на най-големия реактивен самолет в света за превозване на над 1000 пътници. Чрез ръководените от него проекти проф. Табаков осигурява на университета приход от повече от 100 милиона долара. Посетителите на университета в Синсиати са посрещани на входа му с две огромни пана, на които са изобразени портретите на Луис Армстронг и проф. Виден Табаков.

Връща се в България през 90-те

Проф. Табаков се завръща за първи път в България през 1994 г. и оттогава почти всяко лято  до смъртта си сам или с членове на своето семейство посещава родния си край и любимия си от детството град Варна.

Женен е за германка, но и двете му дъщери Ирина и Лиляна не само носят български имена, но и са възпитани изцяло в български дух, а едната от тях осиновява две български деца от Родопите и също ги учи да обичат България и всичко българско.

Макар и в доста окаян вид, родният дом на проф. Табаков в Стакевци все още съществува, закупен е от местен бизнесмен, който възнамерява да го превърне в музей. Личният му архив се съхранява в България.

През 2019 г. проф. Виден Табаков, посмъртно бе обявен за почетен гражданин на община Белоградчик, а кабинетът по физика във Видинската гимназия, чиито възпитаник е той, носи неговото име.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кой е „Бащата на атомната бомба“

Бергамо

Бергамо – чаровният италиански град с красива архитектура