in

Кой е „Бащата на атомната бомба“

В навечерието на 2023 година на пазара се появява епохалната биография „Опенхаймер. Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин, чиято мащабна екранизация се очаква догодина под режисурата на Кристофър Нолан и с участието на редица знакови имена като Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън, Робърт Дауни Джуниър, Кенет Брана и други.

Отличеното с награда „Пулицър“ изследване проследява живота на „бащата на атомната бомба“ Робърт Опенхаймер – една от най-иконичните фигури на миналия век – харизматичен физик, който след края на Втората световна война се превръща в най-популярния учен на планетата… а впоследствие и в най-знаковата жертва на комунистическата истерия в САЩ в началото на Студената война.

В триумфа и трагедията в живота на големия учен се отразява бурната американска история между двете световни войни и първите десетилетия на надвиснал ядрен апокалипсис над света – страхове, които изглеждаха забравени до последните месеци в контекста на войната на Русия в Украйна.

Опенхаймер се изправя се срещу собственото си творение

Изданието проследява пътя на Опенхаймер от ръководната му позиция в гигантския проект за създаване на атомната бомба, през противопоставянето му след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки срещу собственото му творение, призива му за международен контрол над ядреното оръжие, та до въвличането му в унизителен процес, в който е обвинен едва ли не, че е дългогодишен комунистически агент.

Писана в продължение на четвърт век, тази впечатляваща биография се основава на хиляди документи, събирани от архиви и лични колекции в САЩ и чужбина. Тя черпи от собствения огромен архив на Опенхаймер в Библиотеката на Конгреса и от безброй страници записи на ФБР, натрупани за десетилетия строго наблюдение.

Детайлният портрет на един забележителен ум

Сред тези над 800 страници читателите ще „чуят“ гласа на учения, запечатан от записващите устройства, а после прехвърлен на хартия, ще прочетат интервюта с близо сто от най-близките му приятели, роднини и колеги. Пред тях ще се обрисува детайлният портрет на един забележителен ум, разкрил пред човечеството ядрената епоха, а след това положил неуспешни усилия – каквито светът продължава да полага и до днес – да премахне опасността от ядрена война.

Едновременно блестящ и наивен, страстен защитник на социалната справедливост и неуморен правителствен съветник, чийто стремеж за овладяване на надпреварата в ядреното въоръжаване му печели могъщи бюрократични врагове.

Детайлна и безпристрастна, „Опенхаймер: Американският Прометей“ от Кай Бърд и Мартин Шъруин проследява невероятната съдба на човек, който подобно непокорния гръцки титан, дарява на света оръжие, разкриващо необятни възможности, но и криещо в себе си пагубна сила. Сила, чието овладяване зависи само и единствено от ясното осъзнаване за размерите на „подарената“ мощ. И именно това остава посланието на Опенхаймер и до днес.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Емили Дикинсън

Загадъчният живот на прочутата писателка Емили Дикинсън

виден табаков

Проф. Виден Табаков – българинът, подготвял полетите до Луната