in

ЛюбовЛюбов

Приятелството удължава живота

Има солидни научни доказателства, че приятелството удължава живота. Повече от сто научни изследвания в последните години доказват здравословните ползи от приятелството. Хората със силни социални връзки имат по-голям шанс да преодолеят животозастрашаващи болести, имат по-силна и устойчива имунна система, радват се на по-добро психическо и физическо здраве и живеят по-дълго, отколкото хората, които нямат социална подкрепа.

„Приятелството играе далеч по-голяма роля в поддържането на доброто здраве и дълголетие, отколкото много хора си представят”, казва Шели Тейлър, приложен психолог в Университета на Калифорния в Лос Анжелис, цитирана от американското списание „Рийдърс дайджест”. Според нея „социалните връзки са най-евтината медицина, която можем да имаме”.

friendship

Първият важен пробив, свързва приятелството с доброто здраве, е от 1979 г. Изследователи проучили здравето на около 5000 жители в окръг Аламеда в Калифорния и открили, че хората, които имат повече социални връзки, има два пъти по-малка вероятност да умрат през 9-годишния период на проучването, отколкото тези, които нямат много контакти.

Неотдавна учените установиха как социалните връзки се отразяват на възстановяването от специфични здравни проблеми. Според едно проучване на университета в Йейл от 194 пациенти със сърдечни атаки, тези, които са имали емоционална подкрепа, е три пъти по-вероятно да бъдат живи 6 месеца след атаката, от тези, които не са получили никаква подкрепа.

Изследователите от Карнеги Мелън Юнивърсити в Питсбърг са проучили 276 доброволци, които са се самозаразили с вируса на настинката и били карантинирали за 5 дни. Участниците, които имали голям брой приятели и познати, имали само една четвърт шанс да развият болетта, отколкото тези с малко социални контакти.

Хората, които се радват на широка социална подкрепа, е по-мално вероятно да страдат от депресия, безпокойство и други ментални заболявания. В едно проучване от 2000 г., което проследява повече от 1200 възрастни за период от 3 години, шведски учени открили, че тези, които имат задоволителни социални контакти,  е 40 процента по-малко вероятно да развият деменция от тези, които имат по-малко, или незадоволителни взаимоотношения с  околните.

Three lovely girlfriends raising glasses to their friendship

 

Как приятелството се отразява на нашето здраве?

Част от отговора може да бъде, че приятелите ни окуражават да се погрижим за себе си. Нещо такова се е случило на жена от Мавсфийлд в Охайо, която била диагностицирана с рак на гърдата. „Бях съсипана”, казва Рут Ървин. Първият човек на когото се обадила, след като й съобщили новината, била нейна приятелка, която се борила с „рак” предишната година. Приятелката й предложила да кара 2 часа с нея до мястото за лъчетерапия 5 дни в седмицата в продължение на 6 седмици, а след това й помогнала да открие по-близко лечебно заведение. „Фактът, че тя беше минала през всичко това, успокои моите страхове и ми даде надежда”, казва Рут.

„Нашите тела са чувствителни към цяла поредица от социални контакти”, казва Тереза Сиймън, епидемиолог от Университета на Калифорния в Лос Анжелис. Най-голяма е ролята на стреса върху имунната и сърдечната система. Приятелствата, които могат да облекчат стреса, играят ролята на буфер за отрицателните влияния върху тялото. Под натиска на стресовите хормони сърцето бие силно и учестено, кръвното налягане се повишава, мускулите се напрягат, а нервната система се изопва. Хроничният стрес може да доведе до неблагоприятни физически последици и сърдечни проблеми.

Friendship and happiness concept

Наличието на приятели преодолява физиологичните последици от стреса. Изследователите от Университета на Питсбърг например, открили, че когато на участниците в експеримента са поставени стресиращи задачи, само наличието на приятел в същата стая прави по-малко вероятно „скачането” на кръвното и ускоряването на сърдечната дейност, дори този приятел да не им помага непосредствено в спавянето със задачата.

Глейзер и съпругата му – психоложката Янис, изследвали как социалната подкрепа може да намали ефектите от стреса. Проследявайки здравето на 69 души, които се грижат за съпруг, болен от Алцхаймер, те открили, че тези, които имат добра социална подкрепа, показали по-добър имунен отговор 1 година по- късно. Учените вярват, че да имаш надеждни приятели, значи, че когато бедата дойде, по-малко стресови хормони ще преминат през тялото. Кръвното налягане и сърдечната дейност няма да се повишат, което ще предотврати увреждането на артериите. Имунната система ще бъде по-активна в справянето с бактериите и вирусите, понеже няма да й се налага постоянно да реагира на стрес-хормоните. През целия живот всичко това ще допринесе за по-добро предпазване от ударите на времето и болестите.

Какво ще стане, ако вашият най-добър приятел е вашият съпруг? И тук има добра новина! Бракът осигурява защита – особено за мъжете. Това може би се дължи на факта, че жените могат да посрещнат емоционалните нужди на своите половинки повече, отколкото силният пол може да го направи за своите партньорки.

Concept shoot of friendship and love of man and woman

„Има известна истина в стериотипите, че приятелите мъже гледат спорт заедно, докато на жените им е достатъчно просто да са заедно – така се грижат за душата си”, казва Тейлър от Университета на Калифорния.

Все пак учените предупреждават, че някои социални контакти могат да се отразят по-зле на хората, отколкото да им помогнат. „Ако вашите взаимоотношения с околните са враждебни, конфликтни или без необходимата подкрепа, те могат да нямат благоприятни последици”, посочва Сийман. Приятелство, базирано на едностранна зависимост, или изпълнено с нездравословна конкуренция, може да увеличи вместо да намали страса.

 

Необходимо ли е да имаме много приятели или ни е достатъчен един, но много добър?

friendships

Някои изследвания показват, че наличието на голяма палитра социални контакти от различни социални групи дават най-голям ефект. Според други обаче, дори само няколко близки приятели са достатъчни – „това са типа хора, без които не можете да си представите живота”, казва психоложката Лаура Карстенсен от Стандфордския университет и допълва: „Качеството винаги бие количеството”.

Много приятелства се нуждаят от съвсем малко подхранване, за да разцъфнат. Ето съветите на социолога Ян Ягер, автор на две книги за приятелството:

– Спрете да се чувствате виновни, ако не можете да прекарвате много време с вашите приятели, както сте правили преди години. Приемете, че и вашият и техният начин на живот се е променил и правете възможното за да поддържате връзката – използвайте имейл, вайбър, уотсап и други средства за електронна комуникация, когато времето ви е ограничено;

– вижте се за ранна кратка разходка преди или питие след работа;

– определете си ден, например веднъж в месеца, за да наваксате срещите с приятели;

– опитайте се да бъдете на ключови събития в живота на вашите приятели – сватби, завършване, погребения. Вашето присъствие ще бъде забелязано!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

8 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Едно незабравимо лято от Сю Муркрофт

8 неочаквани ползи от кафето