in

Прегръдката ни пази здрави и укрепва имунната ни система

прегръдка, щастлива двойка

На 21 януари светът отбелязва Международния ден на прегръдката. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора.

Празникът се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Признат е официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки. Изборът на 21 януари не е случаен, за това настоява пастор Заборни, а целта е да се падне между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Учени припомнят, че прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Според американското Психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

Денят на прегръдката си има свой сайт на адрес www.nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004 година. В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието за най-прегръщаните се хора на годината. Предлагането на номинации в сайта е без ограничения.

Междувременно британски учени от лондонския университет „Голдсмитс“ определиха преди няколко години колко трябва да трае прегръдката, за да предизвиква приятно усещане. В изследването, публикувано на сайта на учебното заведение, взимат участие 48 доброволц, като всички прегръщат един и същи човек. Прегръдките са с различна продължителност – от 1,5 до 10 секунди. Друго условие е да се използват различни начин на прегръщане. Тестваните субекти са със завързани очи, за да се изключи визуалното възприятие.

Изследваните лица попълват въпросник и описват чувствата си по време на експеримента. Оказва се, че най-приятно и топло усещане предизвикват прегръдките с продължителност 5-10 секунди. Като по-малко приятна е описана прегръдка, продължаваща една секунда. Начинът на прегръщане не оказва влияние върху усещането. Учените смятат да продължат изучаването на възприятията за допир и да разберат кои прегръдки се смятат за твърде дълги и кои са най-приятни.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

картофи

Пренесете се в Италия с уникална рецепта за запечени картофи

„Газа, моя любов“ – когато си вслушан в сърцето