in

Празнично меню за Лазаровден

Меню Лазаровден

Днес е един от най-хубавите пролетни празници- Лазаровден. Днешният ден се свързва с настъпването на пролетта и с популярния обичай Лазаруване.

Както на всеки друг празник, трапезата е важна част от обичаите и има традиционни ястия, които се приготвят. Тъй като Лазаровден е по време на Великденските пости, ястията са постни, но е позволено да се яде и риба.

Характерни за днешния ден са всички ястия с коприва, спанак, лапад и всичко зелено. Приготвят се супи, каши, вити баници и други.

Другото нещо, което задължително присъства на трапезата и е свързано с обичая Лазаруване, са лазарските плитки. Лазарките месят специални питки, наречени плитки, тъй като тестото буквално се сплита на плитка. Тези обредни хлебчета са свързани и с утрешния обичай Кумичене.

На Лазаровден се приготвя и сладко варено жито. Жените ходят на гробищата, прекадяват гробовете и носят от него. Въпреки че се приготвя за мъртвите, вареното жито е важна част от трапезата.

Ако искате да спазите традициите и да приготвите традиционна за Лазаровден трапеза, ето едно примерно меню:

1. Супа от коприва, киселец и див чесън

Супа коприва, киселец, див чесън

Копривата, киселецът, лападът и другите т.н. „зелении“ са много полезни и може да се приготви много вкусна супа от тях.

Ако решите те да присъстват на трапезата ви под формата на супа, вижте тази рецепта за вкусна супа от коприва, киселец и див чесън:

Супа от коприва, киселец и див чесън

2. Лазарски плитки

Лазарски плитки

По традиция лазарските плитки се замесват с квас, но тъй като не всеки разполага с квас, ще ви предложим рецепта с мая. Освен това квасът има специфичен вкус и може да не допадне на всички от семейството.

Необходими продутки: 

  • 400 грама брашно
  • 20 грама прясна мая или 7 гр. суха
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Сложете маята в малко топла вода, заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Покрийте купичката с кърпа и оставете на топло, за да втаса.

Брашното се пресява и се изсипва в голяма купа. Направете кладенче и в него добавете солта, маята, оцетът, олиото и малко вода. Замесете тесто.

Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още брашно.

Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.

След това го размесете отново и оформете 3 топки.

Разточете ги в продълговата форма и оплетете плитка.

Плитка

Оставете да втаса още веднъж, след което намажете с малко мазнина и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Пече се около 40 минути.

3. Варено жито

Жито

Вареното жито се приготвя много лесно и рецептата може да се променя. За подсладител може да се използва или захар, или мед. В някои рецепти се добавят и малко обикновени бисквити, а в други не.

Необходими продукти: 

  • 2 чаени чаши жито
  • 200 грама пудра захар
  • кората от 1 лимон
  • 2 ванилии
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Житото трябва да се почисти и измие добре. След това се слага да се вари в 8 чаши вода и се готви, докато удвои обема си.

Когато е сварено, трябва да изстине леко. След това се добавят захарта, кората от лимон, ванилиите и канелата и всичко се разбърква много добре.

Накрая можете да добавите орехи, стафиди, натрошени бисквити, сушени плодове и т.н.

  • Спазвате ли традициите на Лазаровден?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Куба

10 любопитни факта за Куба

Оцелелите

Оцелелите – дълбоко пазени тайни излизат на повърхността