in

Спектакли от световен калибър гостуват у нас

Сатиричен театър

След първата среща на българската публика със завладяващия театър на Пипо Делбоно през 2015 г. с „Орхидеи“, Световен театър в София отново представя един от най-необичайните италиански режисьори, носител на европейската награда „Нови театрални реалности“. Неговият спектакъл „Любов“, който вече жъне успехи по международните сцени, ще бъде представен на 8 юни от 19:30 ч. на сцената на Сатиричния театър.

„Любов“ е покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия – страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота. Въздействащото звучене на португалското фадо експлодира в енергичните изблици на певците, а хипнотичният глас на Делбоно изпълнява стихове на един от най-големите поети на ХХ в. (Карлус Друмонд ди Андради, Жак Превер, Райнер Мария Рилке и др). Спектакъл, възпяващ любовта като изживяване, което кара струните на сърцето да вибрират и при най-малкото докосване. „Любов“ гостува с подкрепата на Италианския културен институт в София.

На 15 юни от 19.00 часа в Народен театър „Иван Вазов“ ще можем да видим най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод „Животът е сън“, реализирана съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Веднага след гостуването си на Световен театър в София „Живоът е сън“ ще бъде представен на един от най-големите театрални фестивали, този в Единбург.

Деклан Донелан е световноизвестен театрален режисьор, артистичен директор на британската компания Cheek by Jowl заедно със сценографа Ник Ормерод. Двамата я основават през 1981 г. и оттогава тя се е представяла в над 50 страни по света. Печели си името на компания, която поставя на първо място „търсенето на живот в актьорската работа“ и си създава международна репутация за това, че „вдъхва нов живот на класиката в изпълнени с енергия представления“ (в-к „Гардиън“). Шекспир е сред най-поставяните от тях автори. Поставят и френските класици Корней и Расин, а още и А. дьо Мюсе, А. П. Чехов, Ал. Пушкин, Ал. Островски, Калдерон, Софокъл, Лесинг и др. Често сътрудничат с Чеховия фестивал в Русия, с Театър „Пушкин“ в Москва, с Театър „Буф дю Нор“ в Париж и др.

Българската публика познава вече техни постановки. И до днес се помни първото им гостуване в София през 1987 г. с „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир, а след това през 1994 г. с „Както ви харесва“, представен на сцената на Народния театър. През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ показаха френската им постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена в театъра на Питър Брук „Буф дю Нор“ в Париж. Този път те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17. век, наричан още „испанския златен век“, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Hollywood Vampires пристигат в София с четири тира и два буса

лекар

Съвременната епидемия от болка: проблеми и решения