in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко

10 нискокалорични храни, които може да приемате в големи количества

Едно от най-трудните неща при отслабването е намаляването на броя на приетите калории, тъй като те са навсякъде – дори в напитките, които приемаме през деня има доста калории. Едва ли сте се замислили, че дори сутрешното ви кафе е калорично, ако го пиете със захар и мляко, например. Освен това повечето нискокалорични храни не са особено засищащи и почти веднага след хранене отново сте гладни. За щастие, има някои нискокалорични храни, които засищат добре и няма да сте гладни отново след 30 минути. Вижте кои са те:

 

1. Овесени ядки

Овесените ядки са чудесен избор, ако сте на диета и искате да се отървете от излишните килограми, защото освен че са с ниско съдържание на калории, те са богати на протеини и фибри. Именно заради високото съдържание на тези две неща, овесените ядки са засищащи и ако ги включите в закуската си, едва ли ще огладнеете преди да е станало време за обяд.

 

2. Йогурт

Йогуртът е чудесен източник на протеини, който може да помогне за ограничаване на апетита. Въпреки че калориите варират, в зависимост от вида и марката на йогурта, около 150 грама йогурт съдържа 130 калории и 11 грама протеин.

 

3. Супа

Въпреки че супата се приема като нещо, което ядем преди основното ястие, всъщност тя е доста засищаща. Някои проучвания дори доказват, че ако се приготви основно ястие и супа с едни и същи съставки, супата ще бъде по-засищаща. Някои супи обаче са доста калорични, затова избирайте по-леки супи и бульони.

 

4. Горски плодове

Горските плодове, включително ягоди, малини, къпини, боровинки и други, са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Високото им съдържание на фибри намалява апетита и по този начин могат да ви помогнат да отслабнете, а и самите горски плодове не съдържат особено много калории.

 

5. Яйца

Яйцата са богати на хранителни вещества и с малко калории. Едно голямо яйце има приблизително 70 калории, 6 грама протеини и много важни минерали и витамини. Закуската, богата на протеини, забавя изпразването на стомаха и по този начин намалява апетита. Ако си търсите нискокалорична и засищаща закуска, яйцата са добър избор.

 

6. Пуканки

Пуканките не са храна, подходяща за някое от основните хранения през деня, но са добър вариант, ако искате да хапнете нещо малко, докато гледате филм. Те са най-нискокалоричният вариант от снаксовете. Пуканките не само са вкусни и нискокалорични, но и стабилизират нивата на кръвната захар, което от своя страна предотвратява глада.

 

7. Семена от чиа

Семената от чиа се считат за суперхрана и има защо! Те съдържат голямо количество протеини и фибри, както и малък брой калории. Семената от чиа буквално набъбват в стомаха, което дава усещането за ситост.

 

8. Риба

Рибата е богата на протеини и здравословни за сърцето мазнини. Увеличаването на приема на протеини може да намали апетита и да намали нивата на грелин – хормон, който стимулира глада. Имайте предвид, че сьомгата и скумрията са по-високо калорични риби. Изберете треска или халибут (камбала).

 

9. Извара

Изварата е чудесен източник на протеини и отличен избор за тези, които искат да отслабнат. Около 220 грама нискомаслена извара съдържа около 28 грама протеин и само 163 калории. Както вече споменахме, протеините намаляват чувството на глад.

 

10. Бобови растения

Поради високото си съдържание на протеини и фибри, бобовите растения като боб, грах и леща могат да бъдат невероятно засищащи. Около 200 грама сварена леща съдържа 220 калории, което е чудесно, защото ще се чувствате сити след изяждането на 200 грама леща.

Loading

  • Следите ли дневния си прием на калории?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

7 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Историята на звездите на „Мишлен“

Ризото „Фрути ди маре“