in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко ОМГОМГ

Историята на звездите на „Мишлен“

Всички сме чували за ресторанти със звезди „Мишлен“ (Michelin) и знаем, че те символизират престиж, но какво всъщност представляват звездите на „Мишлен“ и защо са толкова важни?

Марката „Мишлен“ всъщност е добре позната, но е известна със своите гуми. Едуард и Андре Мишлен са основоположниците на бранда. През 1888 г. двамата братя основатат компанията за автомобилни гуми, но по онова време автомобилният транспорт не бил толкова популярен и съответно бизнесът им не вървял много добре. Те решили че трябва да популяризират пътуванията и през 1900 г. издават пътеводител, за да насърчават шофьорите да пътуват до местни забележителности. Наред с други неща, в ръководството има анонимни отзиви за различни ресторанти, фокусирани върху качеството на храната и индивидуалността на ястията.

Ръководството било издадено в 35 000 екземпляра и е било напълно безплатно. През първото десетилетие ръководството на Мишлен започва да се разпространява бързо и освен в Европа, достига и до Северна Африка. Въпреки че съдържало ценна информация за ресторантите, целта му все още била да увеличи търсенето на автомобилни гуми.

Избухването на Първата световна война през 1914 г. временно спира издаването на ръководството, но през 1920 г. започват да го издават отново и братята Мишлен решили да повишат качеството.

Първите звезди на „Мишлен“ са дадени през 1926 г. Всички ресторанти във Франция, които се считат за „изискано заведение за хранене“, били наградени с една звезда. През 1931 г. системата за оценяване е разширена, като се появяват 3-те звезди на „Мишлен“, които съществуват и до днес.

При звездите на „Мишлен“, системата е малко по-различна, отколкото при повечето системи за оценяване – да получиш 1 звезда не е никак лошо.

Звездите на „Мишлен“ сега се считат за отличителен белег на изисканата кухня от много от най-добрите готвачи в света – да не говорим за посетителите на ресторантите. Звездите не са лесни за получаване и се присъждат на най-добрите ресторанти във всеки конкретен град от ръководството. Получателите на звезди печелят огромен престиж и много собственици на ресторанти имат разрастване на бизнеса си след получаване на звезди „Мишлен“. И обратното, ресторантите, загубили звезди „Мишлен“, обикновено преживяват сериозни загуби.

Как се печелят звезди Мишлен?

Ресторантите могат да получат от една до три звезди „Мишлен“, но и получаването само на 1 звезда е голяма чест.

Ето и какво означават звездите:

Една звезда:  Ресторантът се счита за много добър в своята категория, но е ограничен по някакъв начин. Този ресторант има качествено меню и висок стандарт, но липсва уникален елемент, който да връща хората отново и отново.

Две звезди: Ресторантът предлага отлична кухня, поднесена по уникален начин. Този ресторант може да предложи нещо изключително и си заслужава да го посетите, ако минавате наблизо.

Три звезди: Ресторантът има изключителна кухня и си заслужава специално пътуване само за посещение на този ресторант. Вместо да бъде спирка по пътя към дестинация, този ресторант е дестинацията. Този ресторант предлага ястия, които са съвършени.

Рецензентите на „Мишлен“ са абсолютно анонимни и трябва да имат страст към храната и да обръщат внимание на детайлите. Забранено им е да говорят с журналисти и трябва да пазят работата си в тайна дори от семействата си.

След посещение на ресторант, тези хора пишат подробен доклад за преживяното, като разглеждат фактори като качеството на храната, представянето на ястията и овладяването на кулинарни техники и трябва да се абстрахират от обстановката на ресторанта. Фокусът е храната.

Loading

  • Знаехте ли за връзката между звездите „Мишлен“ и автомобилните гуми?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

12 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Били Холидей – великата певица, опълчила се срещу расизма

10 нискокалорични храни, които може да приемате в големи количества