in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Матера – подземният град на пещерите

Матера

Още когато изгледах последния филм за Джеймс Бонд бях впечатлена как най-известният таен агент в света, изигран от Даниел Крейг, прехвърчаше с мощния си мотор сред каменните пещери на италианското градче Матера. Градът, който заедно с Пловдив бе европейска столица на културата през 2019 г.

Когато планирахме пътуването си в Пулия, това беше една от задължителните ни спирки. А за да се потопим още повече в атмосферата на града, си запазихме да спим в пещерна къщичка.

Определено си заслужава да останете с нощувка в Матера, за да се насладите на вечерна разходка из града и да хапнете в някой ресторант, разположен 10 метра под земята. Ако не разполагате с толкова време, оставете си поне 4-5 часа да се разходите из градчето.

История на Матера

Матера е основан 251 г. пр. Хр. под името Метеола. Въпреки хилядолетната си история, градът е успял да съхрани изцяло древния си облик и това е едно от най-впечатляващите неща. Част от пещерите са превърнати в църкви, приветливи ресторанти, магазини и хотели. Пещерните къщи са известни под името sassi („Саси“). В миналото някои от тях са били свързани с подземни тунели. Друга част са изоставени и необитаеми.

Макар на пръв поглед да изглежда не толкова приветлив с празните и изоставени жилища, градът, който е смятан за срама на Италия към 50-те години на XX век, днес е прекрасно място за туризъм. Тази сложна композиция от терасовидни пещери е била обитавана още преди 9000 години. По-заможните хора в един момент започнали да напускат саси-те и се заселвали в равнината отгоре, а по-бедните останали докато не били насилствено извадени и преместени в новия град.

Трябва да призная, че очаквах празните пещерни домове да имат много по-интересна история, а когато разбрах, че били принудени да ги напуснат заради лошите условия на живот и заради лоша канализация, бях леко разочарована. Това обаче не ми попречи да се насладя на тази неподправена приказна красота.

Какво да видите в Матера?

Каменният град е разположен в красив каньон, който си заслужава да се види отстрани. За тази цел, ако сте с кола, може да хванете по отклонение от главния път преди да влезете в самия град. За по-добър ориентир – при отклонението има бариера. Отминавате я и след около 2 километра ще стигнете до тераса с красива гледка към старата част на Матера. Мястото се казва Belvedere Murgia Timone. Ако не сте с кола и разполагате с повече време, може да стигнете пеша, като от стария град преминете през въжен мост и се изкачите до отсрещния хълм.

Повечето туристически гидове препоръчват разходката ви да започне откъм новата част и централния площад Виторио Венето (Piazza Vittorio Veneto). Нашата обаче започна от другата част, където се намираше пещерната къщичка, в която нощувахме. Този район е по-красивата част, тъй като всички от саси-те са обитаеми и поддържани.

Каменната църква на Матера

Една от задължителните спирки е каменната църква на Матера. Пред нея има тераса с красива гледка към града и хълма, на който се извисява катедралата.

По улиците ще видите приятни кафенета, ресторанти и магазинчета. Разходката из каменните улички на града е особено приятна през пролетта, а липсата на автомобили се усеща толкова много, че в следобедните часове сякаш времето е спряло.

Църквата Свети Петър и Павел

Стигайки до Църквата на Свети Петър и Павел, може да поемете по улицата и да започнете да се изкачвате към върха, където е катедралата на Матера. Именно там са направени част от снимките на последния филм за Джеймс Бонд.

Катедралата на Матера

Cattedrale Santa Maria della Bruna e di Sant’Eustachio е построена през XIII век.

За да я разгледате вътре, трябва да влезете отстрани и да платите 1 евро.

Сградата е изключително красива, а вътре е толкова богато украсена, че на снимки е трудно да се пресъздаде напълно величествената ѝ красота.

Пред катедралата се открива красива гледка към стария и част от новия град, на която може да се наслаждавате и да разсъждавате дълго.

Площад Виторио Венето

След това поехме към площад Виторио Венето. Сградата с часовника в миналото е била убежище на монаси, а днес в нея се помещава градската библиотека и Туристически информационен център.

На този площад се намира и музеят Ippogei, който ще ви отведе 12 метра под земята, за да ви запознае с първобитния живот в древна Матера. Входът е 3 евро.

Може да видите и едно от най-големите водохранилища, създадено от човешка ръка през XVI век Palombaro lungo – цели 16 метра под земята, което може да побере впечатляващото количество до 5 млн. литра вода.

Belvedere Luigi Guerricchio

От другата страна на площада не пропускайте едно от петте белведерата (панорамни площадки с красива гледка) на Матера – Belvedere Luigi Guerricchio. След това може да се насочите към Piazza San Francesco d’Assisi.

Районът на саси-те е разделен на две части – Sasso Caveoso и Sasso Barisano. За да усетите истинския чар на Матера е хубаво да се отклонявате по тесните малки улички и да не се движите само по главната улица. Ние се „загубихме“ няколко пъти, попадайки в красиви пещерни дворчета, а там е истинският чар на този град.

Е, стига съм ви издавала тайните на Матера… Със сигурност мога да кажа, че това е един различен град, който си заслужава да посетите.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ферари

Емблематичната битка между Форд и Ферари на „Льо Ман“

Жираф

25 невероятни факта за жирафите