in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Матера – подземният град на пещерите

Матера

Още когато изгледах последния филм за Джеймс Бонд бях впечатлена как най-известният таен агент в света, изигран от Даниел Крейг, прехвърчаше с мощния си мотор сред каменните пещери на италианското градче Матера. Градът, който заедно с Пловдив бе европейска столица на културата през 2019 г.

Когато планирахме пътуването си в Пулия, това беше една от задължителните ни спирки. А за да се потопим още повече в атмосферата на града, си запазихме да спим в пещерна къщичка.

Определено си заслужава да останете с нощувка в Матера, за да се насладите на вечерна разходка из града и да хапнете в някой ресторант, разположен 10 метра под земята. Ако не разполагате с толкова време, оставете си поне 4-5 часа да се разходите из градчето.

История на Матера

Матера е основан 251 г. пр. Хр. под името Метеола. Въпреки хилядолетната си история, градът е успял да съхрани изцяло древния си облик и това е едно от най-впечатляващите неща. Част от пещерите са превърнати в църкви, приветливи ресторанти, магазини и хотели. Пещерните къщи са известни под името sassi („Саси“). В миналото някои от тях са били свързани с подземни тунели. Друга част са изоставени и необитаеми.

Макар на пръв поглед да изглежда не толкова приветлив с празните и изоставени жилища, градът, който е смятан за срама на Италия към 50-те години на XX век, днес е прекрасно място за туризъм. Тази сложна композиция от терасовидни пещери е била обитавана още преди 9000 години. По-заможните хора в един момент започнали да напускат саси-те и се заселвали в равнината отгоре, а по-бедните останали докато не били насилствено извадени и преместени в новия град.

Трябва да призная, че очаквах празните пещерни домове да имат много по-интересна история, а когато разбрах, че били принудени да ги напуснат заради лошите условия на живот и заради лоша канализация, бях леко разочарована. Това обаче не ми попречи да се насладя на тази неподправена приказна красота.

Какво да видите в Матера?

Каменният град е разположен в красив каньон, който си заслужава да се види отстрани. За тази цел, ако сте с кола, може да хванете по отклонение от главния път преди да влезете в самия град. За по-добър ориентир – при отклонението има бариера. Отминавате я и след около 2 километра ще стигнете до тераса с красива гледка към старата част на Матера. Мястото се казва Belvedere Murgia Timone. Ако не сте с кола и разполагате с повече време, може да стигнете пеша, като от стария град преминете през въжен мост и се изкачите до отсрещния хълм.

Повечето туристически гидове препоръчват разходката ви да започне откъм новата част и централния площад Виторио Венето (Piazza Vittorio Veneto). Нашата обаче започна от другата част, където се намираше пещерната къщичка, в която нощувахме. Този район е по-красивата част, тъй като всички от саси-те са обитаеми и поддържани.

Каменната църква на Матера

Една от задължителните спирки е каменната църква на Матера. Пред нея има тераса с красива гледка към града и хълма, на който се извисява катедралата.

По улиците ще видите приятни кафенета, ресторанти и магазинчета. Разходката из каменните улички на града е особено приятна през пролетта, а липсата на автомобили се усеща толкова много, че в следобедните часове сякаш времето е спряло.

Църквата Свети Петър и Павел

Стигайки до Църквата на Свети Петър и Павел, може да поемете по улицата и да започнете да се изкачвате към върха, където е катедралата на Матера. Именно там са направени част от снимките на последния филм за Джеймс Бонд.

Катедралата на Матера

Cattedrale Santa Maria della Bruna e di Sant’Eustachio е построена през XIII век.

За да я разгледате вътре, трябва да влезете отстрани и да платите 1 евро.

Сградата е изключително красива, а вътре е толкова богато украсена, че на снимки е трудно да се пресъздаде напълно величествената ѝ красота.

Пред катедралата се открива красива гледка към стария и част от новия град, на която може да се наслаждавате и да разсъждавате дълго.

Площад Виторио Венето

След това поехме към площад Виторио Венето. Сградата с часовника в миналото е била убежище на монаси, а днес в нея се помещава градската библиотека и Туристически информационен център.

На този площад се намира и музеят Ippogei, който ще ви отведе 12 метра под земята, за да ви запознае с първобитния живот в древна Матера. Входът е 3 евро.

Може да видите и едно от най-големите водохранилища, създадено от човешка ръка през XVI век Palombaro lungo – цели 16 метра под земята, което може да побере впечатляващото количество до 5 млн. литра вода.

Belvedere Luigi Guerricchio

От другата страна на площада не пропускайте едно от петте белведерата (панорамни площадки с красива гледка) на Матера – Belvedere Luigi Guerricchio. След това може да се насочите към Piazza San Francesco d’Assisi.

Районът на саси-те е разделен на две части – Sasso Caveoso и Sasso Barisano. За да усетите истинския чар на Матера е хубаво да се отклонявате по тесните малки улички и да не се движите само по главната улица. Ние се „загубихме“ няколко пъти, попадайки в красиви пещерни дворчета, а там е истинският чар на този град.

Е, стига съм ви издавала тайните на Матера… Със сигурност мога да кажа, че това е един различен град, който си заслужава да посетите.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ферари

Емблематичната битка между Форд и Ферари на „Льо Ман“

Жираф

25 невероятни факта за жирафите