in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Мадейра – райското кътче в Атлантическия океан

Мадейра е остров в Атлантическия океан, най-големият в архипелага Мадейра. Португалският остров е известен като „острова на вечната пролет“, благодарение на климата си – средната годишна температура там е около 20 градуса. През лятото не е горещо – средно около 25 градуса, а зимата е мека и температурите са около 15°C.

Площта на оживения зелен остров е около 700 км² и се намира само на час и половина от Лисабон със самолет. Уникалната природа, приятното време, хубавото вино, вкусната храна и богатата история правят Мадейра много предпочитана туристическа дестинация.

Това райско кътче е едно от местата, които са подходящи за посещение през цялата година, а фактът, че е толкова отдалечено от всичко, го прави чудесен вариант за бягство от реалността.

Главният град на остров Мадейра е Фуншал, където се намира и летище Кристиано Роналдо. Вулканичният остров с приказна природа е родното място на футболиста и преди няколко години кръстиха летището на него. Летището е с една от най-късите писти в света (1600 метра) и е класифицирано като 9-тото най-опасно летище в света и 3-тото в Европа от предаването „Most Extreme Airports“ по History Channel.

Въпреки екстремното кацане на едно от най-опасните летища, посещението на Мадейра определено може да се превърне в незабравимо пътешествие.

Отделете един ден, за да разгледате Фуншал. Градът има невероятна архитектура, колоритен пазар, страхотни ресторанти. Уличното изкуство е едно от най-забележителните неща в този град, а нещо забавно, което можете да правите, е да се повозите на тобоган. Той наподобява шейна и се използва за транспортиране на предмети и хора, като се спуска по стръмните улици. Тобоганът се бута от двама души, облечени в бели униформи.

Мадейра е рай за приключения на открито

Невероятната природа на острова предразполага много за разходки и преходи. Ако искате да отидете на остров, където цял ден ще лежите на плажа, по-добре изберете друг. Мадейра е „водеща островна дестинация в Европа за 2020“ на World Travel Awards именно заради разнообразните активности на открито, на които туристите могат да се насладят.

Плажовете на острова не са много и са скалисти, заради планинския релеф, но са красиви. Можете да посетите пещери с черен пясък, да плувате в естествени басейни, създадени от природата, и да посетите древната гора Фанал.

Древната гора Фанал изглежда така, сякаш е от приказка. Около столетните дървета пада гъста мъгла, която създава усещане за мистичност. Мъглата е едно от най-красивите неща в тази гора, така че е добре ако успеете да я посетите в ден, в който има мъгла. Опциите за преходи във Фанал са безброй, но не е необходимо да тръгвате на дълъг преход, за да се насладите на неописуемата й красота. Можете да видите различни видове дървета, някои от които на над 500 години. Древната гора е включена в Световното наследство на ЮНЕСКО и е част от природен парк Мадейра, което гарантира, че гората ще се запази в този вид още години наред.

Разходете се по левадите 

Левадите са изкуствено създадени открити канали, които пренасят вода от и до различните части на острова. Тези канали са създадени много отдавна, още при колонизацията, тъй като в северната част на острова има повече вода, но южната е по-благоприятна за заселване. Маршрутите по тези канали са безброй и по който и от тях да поемете, няма да сгрешите.

Каба Жирао 

Каба Жирао е най-високият нос в Европа и вторият по височина в света. Кабо Жирао се намира на 580 метра надморска височина и е едно от най-красивите места на острова, заради гледката, която се разкрива оттам.

Порто Мониз 

Порто Мониз е едно от най-интересните места на остров Мадейра, заради естествените басейни. Те са формирани от вулканична лава и са пълни с кристалночиста вода. Освен това са разположени на най-високата точка на населеното място и можете да се наслаждавате на красивите пейзажи, докато плувате в басейните.

Панорамна площадка Ейра де Шерадо 

Ако искате да си направите страхотни снимки от това райско място, задължително отидете до панорамна площадка Ейра де Шерадо. От площадката има изглед към селището Курал да Фрейраш, което е сгушено в долината. Гледката ще ви остави без думи.

Сантана 

Сантана е красиво селце на северния бряг, характерно с малките си триъгълни къщички. Те са направени от естествен камък и слама и са използвани за жилища и конюшни векове наред. В Сантата се провежда и голям фестивал всяка година, през юли – „24 horas a bailar“ („24 часа танци“), в който участват фолклорни групи от Мадейра, както и от други страни.

Вино 

Едно от нещата, с които остров Мадейра е най-известен, е производството на вино. Виното е много различно от това, което ние сме свикнали да пием. То има тъмнозлатист цвят, а технологията за производство е специфична. Вината се нагряват до висока температура за продължителен период от време. В следвствие на това се получава кехлибареният цвят. Виното се загрява чрез специални тръби или в специални фурни. След това отлежава в дървени съдове, запечатани с бананови листа и корк.

Храна 

Традиционната кухня е много интересна и можете да опитате разнообразни храни. Рибата тон се предлага с пикантен сос от оцет, чесън и риган, а черната риба нож, която се улавя само в дълбините на океана, се сервира с пържен банан. Лапас са водни охлюви, които имат вкус на нещо средно между скарида и мида, и се приготвят с чесново масло и лимон. Еспетада пък са традиционни португалски шишчета, които се пекат върху горещи въглища. Специално „хлебче“ от сладки картофи е още един специалитет на Мадейра. Ястията са интересни и допълват чудесно прекрасните гледки на острова.

Loading

  • Посещавали ли сте Мадейра?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Facebook/The Royal Family

12 храни, които кралица Елизабет яде всеки ден

Пиле Капрезе