in

Лятна салата с рукола, смокини и синьо сирене

Салата смокини

Смокините са едно от най-хубавите неща, свързани с лятото, но за съжаление сезонът им минава прекалено бързо.

Все пак, докато ги има можем да им се наслаждаваме по най-различни начини. Салатите със смокини са вкусни, свежи и носят усещането за лято.

Смокините и руколата се комбинират чудесно. Сладките плодове се съчетават много добре с пиперливия вкус на руколата и се постига чудесен баланс на вкусовете. Смокините обикновено се съчетават с козе сирене, но в тази рецепта се използва синьо сирене, а карамелизираните орехи, лукът и винегретът правят салатата още по-неустоима.

Когато избирате смокини, имайте предвид, че те не продължават да зреят след като са откъснати. Ще останат в същото положение, в което са. За тази салата е добре да изберете смокини с гладка кожа, които не са прекалено меки. Освен това трябва да имат сладка миризма, а не кисела. Ако усещате кисели нотки, вероятно смокините все още не са узрели добре.

Ето как да приготвите тази вкусна лятна салата:

Необходими продукти:

  • 5 ч. рукола
  • 4 големи смокини
  • ½ ч. синьо сирене
  • 1 глава лук
  • 100 грама прошуто, шунка или друг колбас
  • 4 с.л. балсамов винегрет
  • ½ ч. орехи
  • 2 с.л. кленов сироп
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от тази рецепта е да направите карамелизираните орехи.

Добавете малко зехтин в тиган с незалепващо покритие и го загрейте добре. Добавете орехите и ги оставете за 2-3 минути да се запекат. Прибавете и кленовия сироп към орехите, разбъркайте добре и гответе още 1-2 минути.

Можете да приготвите орехите и във фурната, но ще ви отнеме повече време.

Извадете готовите орехи върху хартия за печене и ги разстелете, за да се охладят.

Измийте и подсушете руколата и я сложете в голяма купа. Добавете нарязания лук, разрязаните на четвъртинки смокини, карамелизираните орехи, натрошеното синьо сирене и месото, което сте избрали.

Разбъркайте, за да се комбинират всички съставки.

Можете да оставите салатата в хладилника, докато стане време да я сервирате.

Добавете дресинга непосредствено преди сервиране, защото не трябва да престоява прекалено дълго с него.

Loading

  • Обичате ли салати с плодове?

    Салата с плодове
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

легло

7 навика, които трябва да си създадете у дома

Милувката на мрака

„Милувката на мрака“ – пътуване из дебрите на Подземния свят