in

СладкоСладко ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ ПлачиПлачи

Любопитни факти за дъгата

дъга

Дъгата е едно от най-красивите явления, които можем да наблюдаваме с просто око. Тя се образува от отразяване и пречупване на слънчевите лъчи в дъждовните капки. Дъгите са още по-завладяващи, отколкото изглеждат на пръв поглед. Вижте няколко любопитни факти за тях, които вероятно не знаете:

Цветовете на дъгата

Червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и лилаво – това са основните цветове на дъгата. Но тя е съставена от много по-голяма гама цветове, дори такива, които не сте виждали. Интересен факт е, че никой не вижда цветовете еднакво. Очите на всеки човек реагират различно, в зависимост от това колко светлина има. Така някои хора могат да видят повече цветове например, отколкото виждате вие.

Откритията на Исак Нютон

Нютон е този, който открива, че слънчевата светлина, падаща върху призма, може да се раздели на съставните ѝ цветове. Той ги нарича по следния начин – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Повечето от тях са лесни за разграничаване, с изключение на индигото.

Исак Нютон включва индиго, защото смята, че в дъгата трябва да има седем, а не шест цвята. Причината е, че той бил много религиозен.

Не е задължително да вали, за да видим дъга

Въпреки, че винаги сме смятали, че дъгите се появяват, когато има слънце и дъжд, това не е точно така. Дъгите могат да се видят и в ранната сутрешна роса, в мъглата от водопад или в пръските вода от океана.

Най-голяма е дъгата след дъжд. Когато тя се появява, слънцето винаги е зад вас, а дъждът пред вас, така че центърът на дъгата е точно срещу слънцето.

Когато гледате дъга, всъщност вие виждате светлината, която се отразява от определени дъждовни капки. Човекът до вас ги вижда по съвсем различен начин, тъй като той гледа от друг ъгъл.

Когато видите дъга от земята, виждате дъга от цветове, но ако я гледате от самолет, е възможно да видите цял кръг, тъй като гледате отгоре дъждовните капки.

На 30 ноември, 2017 г. в Тайван дъга бе видима за рекордните 8 часа и 58 минути, което я прави най-дълготрайната дъга в историята.

Никога не можеш да стигнеш до края на дъгата

Колкото и да вървите към нея, никога не можете да стигнете дъгата, защото тя се движи заедно с вас. Дъждовните капки са на различни места във въздуха, което означава, че всяка дъга, която се опитвате да стигнете, колкото и близо да изглежда, тя винаги ще бъде на същото разстояние, на което сте я виждали първоначално.

Може да видите дъги дори през нощта

Лунната светлина може да произведе достатъчно светлина, за да създаде дъга през нощта, но лунните лъкове са рядкост, защото лунната светлина не е много ярка. За да видите дъга през нощта, луната трябва да е близо до пълнолуние, трябва да вали срещу луната, а небето трябва да е тъмно и луната да е по-малко от 42º. С просто око лунните дъги обикновено изглеждат без цвят, тъй като светлината им не е достатъчно ярка, но учените все пак са регистрирали съществуването на лунни дъги.

Loading

  • Обичате ли да наблюдавате дъгата?

    Rainbow in mountains
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1984

„1984“ и стряскащите пророчества на Оруел

Бърнаут

Как да се погрижите за себе си, когато сте преуморени