in

„1984“ и стряскащите пророчества на Оруел

1984

Годината е 1949 г. На 8 юни е публикуван романът „1984“ на Джордж Оруел. Излиза в тираж от 25 000 броя, а днес се разпространява в милиони копия по света. Книгата е политическа фикция, създадена като реакция на тоталитаризма. Сюжетът описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално потисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“.

Измислената провинция Първа писта е свят на неспирна война, жесток правителствен контрол и наблюдение на всички индивиди. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“ – всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.

Хипотетичният жаргон „новговор“ е крайна форма на евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е равна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има – трябва да се направи използването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

През 2005 г. романът е включен в класацията на сп. „Тайм“ като една от най-добрите англоезични книги, публикувани между 1923 и 2005 г. „1984“ не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма“, коментира самият Оруел.

Емблематични откъси от романа звучат като истински пророчества, които са стряскащи и до днес:

„Никой не взема властта с намерение да я отстъпи. Властта не е средство, тя е цел. Целта на преследването е преследването. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт“.

„Масите никога не се бунтуват от само себе си и никога не се бунтуват само защото са потиснати. Всъщност, докато не им се даде възможност да сравняват, те никога няма да осъзнаят, че са потиснати“.

„Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“.

„Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало“.

„Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор“.

„Не е важно какво казваш или правиш, а какво чувстваш. Истинското предателство ще бъде, ако успеят да ни накарат да престанем да се обичаме“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Средиземноморски омлет

Средиземноморски омлет

дъга

Любопитни факти за дъгата