in

Как да се погрижите за себе си, когато сте преуморени

Бърнаут

Във времената, в които живеем, с целия този натиск, т.н. „бърнаут“ е много често срещан. Непрекъснато поемаме все повече и повече работни проекти, имаме все повече отговорности, непрекъснато се стремим да изкарваме повече пари и т.н. Това обаче се отразява изключително зле на нашето здраве и на личния ни живот.

Здравословният баланс между личния живот и работата е нещо като лукс в наши дни. Стресираните и „прегрели“ хора са в пъти повече от тези, които са удовлетворени от живота си и се чувстват щастливи и спокойни.

Дори хората, които са успели да постигнат някакъв баланс, на моменти се преуморяват прекалено много. В тези случаи трябва да се погрижите за себе си, а е добре и да го правите редовно, за да избегнете моментите на бърнаут.

Ето как да се погрижите за себе си, когато усетите, че сте преуморени. Тези съвети ще ви помогнат да възстановите физическото, психическото и емоционалното си здраве:

1. Спрете за момент

Работа

Ако имате много работа и не можете да направите продължителна почивка, спрете за няколко минути и поемете дълбоко въздух. Дори да спрете само за 2-3 минути, ще се почувствате много по-спокойни.

Прилагайте този трик в средата на натоварна седмица или по време на напрегната среща. Дълбокото дишане ще успокои цялото ви тяло и най-вече- ума.

2. Поставете здравето си на първо място

Здраве

Винаги здравето ви трябва да ви бъде приоритет. Напомняйте си, че няма работа, която да е по-важна от вашето здраве. Приоритизирането на работата може да има ужасяващи последици, така че просто не го правете.

Колкото и натоварена седмица да имате, не забравяйте, че трябва да спите достатъчно, да се храните здравословно, да пиете достатъчно вода и да бъдете физически активни. Ако нямате време за тренировки, поне ходете пеша, вместо да използвате кола.

3. Не използвайте телефона си по време на почивките

Телефон

Ако работите на компютър, не използвайте телефона си по време на почивките. Добре е да стоите далеч от устройствата поне през тези 10 или 15 минути. Вместо да гледате видеоклипове на телефона си или да играете на някоя игра, разходете се навън, медитирайте или проведете разговор с някого.

4. Поставете граници

Не

Поставяйте граници и не се съгласявайте да поемате още задачи, ако усещате, че вече не смогвате. Научете се да казвате „Не“ в името на това да не се преуморявате.

Ако напоследък не успявате да свършите всичко и да си почивате качествено, направете така, че да намалите обема на работата. Системното претоварване е изключително вредно. Ако вие самите не помислите за себе си, никой няма да го направи.

5. Излезте навън

Жена разходка

Прекарването на време на чист въздух ще ви се отрази много добре. Когато си правите кратки почивки по време на работа, прекарвайте ги навън. Разходете се около офиса или просто седнете на някоя пейка за няколко минути.

Опитвайте се да прекарвате максимално много време навън и през свободното си време. Разходките сред природата ще ви помогнат да се отпуснете и да се заредите с енергия.

6. Помолете за помощ

Помощ

Има хора, които искат да бъдат независими и да вършат всичко сами, но именно тези хора изпитват бърнаут най-често. Опитайте да пренебрегнете тази черта на характера си и помолете за помощ. Колкото и да ви се иска да свършите всичко, приемете, че това ще бъде за сметка на здравето ви и не го правете.

7. Отделяйте време за себе си

Грижа за себе си

Вероятно си правите план за седмицата или поне за деня. Не забравяйте в този план да включите поне 1 час, който да отделите на себе си. Можете да го използвате за практикуване на хоби, масаж, гледане на филм и всичко друго, което ви кара да се чувствате добре и да си почивате.

8. Винаги трябва да има нещо, което да чакате с нетърпение

Пътуване

За да се справите с важен проект или просто да преживеете натоварена седмица, трябва да има нещо, което да очаквате с нетърпение. Може да бъде пътуване, вечеря с приятели, концерт и т.н. Просто е важно да има нещо, което да ви помага да преминете през натоварения период по-леко.

9. Проведете дигитален детокс

Дигитален детокс

Истината е, че всички използваме телефони, таблети и лаптопи прекалено често. Животът ни е такъв, че всичко се случва в телефона ни, но това има много негативни последици.

Ако осъзнавате, че прекалявате с използването на телефона си, опитайте да направите дигитален детокс. Това не означава да не използвате телефона си изобщо, тъй като би било невъзможно, но опитайте да ограничите времето, което прекарвате, взирайки се в екрана.

Loading

  • Смятате ли, че се грижите за себе си достатъчно?

    Грижа за себе си
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

дъга

Любопитни факти за дъгата

Алис Хуйлер Рамзи

Първата жена, прекосила Америка с кола