in

ЕхаЕха

5 любопитни факти за Виенските кафенета

виенско кафе

Виенските кафенета са уникален феномен, добре познат по света. Те привличат множество чуждестранни туристи, както и местните жители на австрийската столица. Виенските кафенета са изиграли решаваща роля в оформянето на културния живот във Виена и по този повод ще ви запознаем с няколко любопитни факта за тях:

Виенските кафенета са нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

Кафенето във Виена игра важна роля в живота на всеки жител на града. Те се използват като втори огис, място за срещи, почивка и дори втори дом. През 2011 г. виенските кафенета са официално включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Виена можете да прекарате безброй часове в кафене, да прегледате днешната пресата или просто да се насладите на деня. Работното им време е доста гъвкаво – те отварят в 6:00 сутринта и работят до полунощ. В повечери Виенски кафета се сервира храна по всяко време

Виeнско кафе? Не!!! Един Айншпенер, моля!

Във Виена никой не си поръчва виенско кафе. Ако искате да опитате типичната за града напитка трябва да го назовете с местното му име – Айншпенер. То възниква като кафе за кочияши, които карат файтони с един кон. В едната си ръка кочияшът държи юздите на коня, а в другата – кафето. Идеята е да остане възможно най-дълго топло и затова е покрито с гъсто разбита сметана, служеща за топлоизолация. Обичайно кафето се пие през сметаната, която не се разбърква.

Защо към кафето във Виена се сервира и чаша вода?

Сервирането на кафето с чаша вода има дълга история. Първоначално тя е служела за да се постави в нея използваната лъжичката, но това се е променило през 1873 г., когато е открит първият водопровод от Алпите и по този начин се е подобрило качеството на питейната вода. Дотогава кафенетата е трябвало да инвестират в пречистване на водата, за да приготвят и сервират най-доброто кафе.

Кафенетата са намалили своите разходи значително с водата от Алпите, която е кристално чиста. Тя била предназначена само за богатите, но станала достъпна за всички. До ден днешен във Виенските кафенета поднасят чаша вода с кафето, за да напомнят за високото ѝ качество.

Гостите във Виенските кафенета седят на маси с мраморни плотове

Типичните Виенски кафенета са с маси с мраморни плотове, полилеи, столове и поставки за вестници на австрийската фирма „Тонет“, която стартира своята дейност в средата на XIX век. Германският дърводелец Михаел Тонет се преселва от германския град Бопард край Рейн във Виена. Той патентова изобретението си „вареното дърво“ и слага началото на най-голямата мебелна империя на XIX век. Класическият стол № 14 на Тонет се счита за традиционен за Виенските кафенета. Облегалката му е изработена от термично обработени и извити в специални калъпи букови пръчки, така нареченият варен бук. Ако искате да се насладите на това творение, трябва просто да посетите някое виенско кафене.

Най-необичайното място за кафене

Във Виена има много кафенета, но едно от най-необичайните места, е на гробищата. Гробищният парк наистина си заслужава да бъде посетен, а след разходката, може да изпието едно истинско виенско кафе и да се насладите на някои от специалитетите на популярната сладкарница.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

черен петък, black friday

Най-добрите и най-лошите стоки за закупуване на Черен петък

Вивиан Лий

Животът на неотразимата Вивиан Лий – емоции и динамика