in

ЕхаЕха

Животът на неотразимата Вивиан Лий – емоции и динамика

Вивиан Лий
Снимка: Уикипедия

Неотразимата Вивиан Лий влиза в образа на Скарлет О’Хара от незабравимата класика „Отнесени от вихъра“. И както в легендарната екранизация по романа на Маргарет Мичъл, така и животът на британската актриса е изпълнен с много динамика и бурни емоции.

Вивиан Мари Хартли е родена на 5 ноември 1913 г. в далечната Индия, по това време британска колония. Още от съвсем малка нейното желание е да играе на сцената. Цялото ѝ семейство застава безусловно зад тази мечта. Започва да учи в академията за театрални изкуства в Лондон, но малко след като се омъжва за адвоката Хърбърт Холман, спира следването си. Срещата ѝ с актьора Лорънс Оливие по време на снимките на „Пожар над Англия“, в който и двамата играят, преобръща целия ѝ живот. Между тях започва страстна любов, Вивиан напуска тогавашния си съпруг и се жени за Оливие.

Най-важната ѝ роля

Безспорно най-важната година е 1939 г., когато идва ред на ролята, който я превръща в световна звезда – Скарлет О’Хара. И актрисата сама си я извоюва. Щом прочита „Отнесени от вихъра“ тя се свързва с агента си за прослушването за екранизацията на романа. И успява да пребори страшната конкуренция.

Въпреки че всички погледи са към нея Вивиан споделя: „Аз не съм филмова звезда, аз съм актриса. Да бъдеш филмова звезда означава да имаш живот, изпълнен с лъжа и фалшиви ценности. Актрисите са на върха дълго време и за тях винаги има прекрасни роли“.

За ролята си в „Отнесени от вихъра“ Вивиан получава Оскар. В рамките на 30 години тя участва само в 20 филмови и телевизионни продукции, но въпреки това с разнообразни и запомнящи се роли – от героините на Ноел Кауърд и Джордж Бърнард Шоу до шекспировите Офелия, Клеопатра, Жулиета и Лейди Макбет.

Последният голям успех на актрисата на големия екран е екранизацията на постановката „Трамвай „Желание“ (1951) по Тенеси Уилямс, с участието и на Марлон Брандо. За ролята на Бланш Дюбоа Лий получава втория си „Оскар“ за най-добра главна женска роля.

За съжаление успехът във филмовата ѝ кариера е засенчен от болестта, която ѝ откриват. С всеки изминал ден нещата се влошават и тя почти загубва разсъдъка си. Въпреки голямата любов на Оливие и Вивиан, в живота на актьора се появява нова жена. Двамата се развеждат. Състоянието на Лий все повече се усложнява и на 8 юли 1967 г. тя издъхва в дома си.

Ето и част от незабравимите мисли, които Вивиан Лий оставя след себе си:

„Обикновено мъжете се разочароват, когато разберат, че жената има мозък“.

„Животът е прекалено кратък, за да работим толкова упорито“.

„Колебая се между щастието и тъгата и плача често. Аз съм смесица от решителността на майка ми и оптимизма на баща ми. Леко морална съм и свободомислеща и винаги казвам каквото мисля“.

„Понякога ме е страх от истината в репликите, които казвам. Но страхът никога не бива да бъде показан“.

„Аз съм скорпион, а скорпионите изяждат сами себе си, изгарят себе си като мен“.

„Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото би могло да бъде и по-лошо“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

виенско кафе

5 любопитни факти за Виенските кафенета

7 пребиотични храни и как те могат да помогнат на червата ви