in

Крем супа от праз лук

Крем супа от праз

Крем супата от праз лук се приготвя много лесно. Основните съставки са картофи, праз лук, бульон и сметана. В различните рецепти има различни добавки, които придават още по-богат вкус.

Тази крем супа се свързва с Уелс и е важен елемент от уелската кухня, но такава крем супа се приготвя почти във всяко кътче на света.

В Румъния супата е много популярна и е известна като „Ciorbă de praz“, във Франция се нарича „Soupe aux poireaux“, а френската супа „Вишисоаз“ е почти същата, но се сервира студена.

Необходими продукти:

  • 3-4 стръка праз лук
  • 1 глава лук
  • 1 голям морков
  • 2 стръка целина
  • 100 грама масло
  • 2-3 картофа
  • ½ ч. бяло вино
  • 3 чаши бульон (пилешки или зеленчуков)
  • 3 чаши вода
  • ½ ч. сметана за готвене
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Първо измийте и нарежете праз лука, лука, моркова, целината и картофите.

Запържете зеленчуците, без картофите, в 4-5 с.л. масло за около 10 минути.

След като омекнат, добавете нарязаните на кубчета картофи, бульона, водата, виното.

Оставете да заври, след което намалете силата на котлона и оставете да къкри 10-15 минути.

Добавете останалото масло, сол и черен пипер и пасирайте.

Накрая добавете сметаната и сервирайте.

  • Обичате ли праз лук?

    Праз
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

монтесори

Методът „Монтесори“ – свободата да избираш

Дион

Историята на петзначките Дион, затворени в стъклена клетка