in

Крем супа от праз лук

Крем супа от праз

Крем супата от праз лук се приготвя много лесно. Основните съставки са картофи, праз лук, бульон и сметана. В различните рецепти има различни добавки, които придават още по-богат вкус.

Тази крем супа се свързва с Уелс и е важен елемент от уелската кухня, но такава крем супа се приготвя почти във всяко кътче на света.

В Румъния супата е много популярна и е известна като „Ciorbă de praz“, във Франция се нарича „Soupe aux poireaux“, а френската супа „Вишисоаз“ е почти същата, но се сервира студена.

Необходими продукти:

  • 3-4 стръка праз лук
  • 1 глава лук
  • 1 голям морков
  • 2 стръка целина
  • 100 грама масло
  • 2-3 картофа
  • ½ ч. бяло вино
  • 3 чаши бульон (пилешки или зеленчуков)
  • 3 чаши вода
  • ½ ч. сметана за готвене
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Първо измийте и нарежете праз лука, лука, моркова, целината и картофите.

Запържете зеленчуците, без картофите, в 4-5 с.л. масло за около 10 минути.

След като омекнат, добавете нарязаните на кубчета картофи, бульона, водата, виното.

Оставете да заври, след което намалете силата на котлона и оставете да къкри 10-15 минути.

Добавете останалото масло, сол и черен пипер и пасирайте.

Накрая добавете сметаната и сервирайте.

Loading

  • Обичате ли праз лук?

    Праз
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

монтесори

Методът „Монтесори“ – свободата да избираш

Дион

Историята на петзначките Дион, затворени в стъклена клетка