in

ПлачиПлачи ОМГОМГ ЯдосанЯдосан

Историята на петзначките Дион, затворени в стъклена клетка

Дион

На 23 май 1934 г. в Корбейл, Онтарио, се раждат недоносени и преждевременно 5 идентични близначки. Кръщават ги Анет, Сесил, Ивон, Мари и Емили Дион. Имената са им дадени набързо от акушера, който ги е израждал, именно защото не е очаквал да оцелеят дори и ден. Но те оцеляват и наддават на тегло.

За тяхно съжаление обаче уникалността им ги превръща в забележителност и те са затворени в „човешки зоопарк“. Когато стават на 6 месеца, баща им решава да ги покаже на световното изложение в Чикаго. Децата живеели в стъклена клетка от 1935 до 1943 г., като през това време били „посетени“ от 3 милиона души. Това остава един от най-циничните случаи на използване на деца за печелене на пари в целия свят.

Впоследствие бащата Дион се разколебава и опитва да развали сделката с организаторите на Чикагския панаир, но те отказват. Двамата родители, посъветвани от адвокат, прехвърлят попечителството на децата на Червения кръст за период от две години, за да ги защитят от експлоатация. В замяна на това организацията построява къща срещу тази на родителите, в която да живеят момичетата.

Месеци по-късно обаче правителството приема законопроект, който лишава семейство Дион от правата над децата им и петзначките се оказват под опеката на държавата. Отвън има площадка, позволяваща на туристите да наблюдават сестрите, докато играят. За момичетата се грижат три медицински сестри, икономка и две прислужници. Трима полицаи ги охранявали непрекъснато. Целият имот бил заобиколен от висока бодлива ограда. Навсякъде имало знаци, гласящи „Пазете тишина“, „Забранено правенето на снимки“.

Момичетата са отглеждани в строга рутина. Те се будят в 6:30 ч., пият портокалов сок и рибено масло, след това къдрят косите си. Преди закуската казват молитва, играят 30 минути, следват 15-минутна почивка и медицински преглед. Вечерята се сервира точно в 18 ч. Преди лягане си играят тихо и казват вечерните си молитви.

Дион

Когато петзначките порастват, започват да се появяват в реклами на всякакви продукти. В магазините за сувенири се продават техни снимки в рамка, на чаши, чинии, книги, пощенски картички и кукли. Баща им също отваря магазин за сувенири точно срещу детската им стая.

Петзначките участват и в три холивудски филма. За деветте години, прекарани в Quintland, както наричат къщата им, те донасят повече от 50 милиона долара общи приходи от туристи на държавата. През този кратък период къщата им е най-голямата туристическа атракция на Онтарио, надминавайки Ниагарския водопад.

Те, макар заобиколени от скъпи играчки, страдали от липсата на социални контакти и връзка с родители и семейството, което в последствие ги направило плахи и те никога не създали връзки с близките си. Сестрите се чувствали добре единствено когато общували помежду си, увредени завинаги от белега, който бил оставен в тях завинаги.

През 1943 г. – след деветгодишна юридическа битка, Олива и Елзире Дион отново получават попечителството над децата си. Но събитието не е щастливо. Богатството е преобразило семейството. Елзире се отнасяше грубо към тях, обижда ги и ги бие. Баща им започва да ги малтретира сексуално. След като навършват 18 години, петте момичета се местят в Квебек.

Емили умира на 20-годишна възраст от нелекуваната ѝ епилепсия. Мари си отива от този свят през 1970 г. сред кръвоизлив в мозъка. Дотогава сестрите получават своя дял от състоянието на семейството – по 183 000 долара всяка (днес равняващи се на 1.3 милиона долара).

През 1998 г. трите останали момичета подават иск срещу правителството за експлоатация и получават 4 милиона долара обезщетение. Ивон умира през 2001 г. През 2012 г. синът на Сесил изпразва банковата сметка на майка си и изчезва, оставяйки я отново на милостта на държавата. Днес тя е в държавен старчески дом. Анет живее в Монреал.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крем супа от праз

Крем супа от праз лук

Кание Уест

Капризите на Кание Уест: пир по време на Ковид