in

Колагенът – един от най-важните протеини в тялото

Колаген

Колагенът е основен компонент в човешкото тяло. Той е основният белтък в съединителната тъкан и е изключително здрав и неразтеглив. Колагенът се среща в хрущялите, костите, зъбите, сухожилията, кожата и косата.

С възрастта производството на колаген в кожата се забавя, което води до намалена подвижност и по-малко еластична кожа.

Когато това се случи, можете да компенсирате намаленото производство на колаген, като приемате добавки, които намаляват признаците на стареене, подобряват текстурата на косата и поддържат здравето на костите.

Добавките с колаген станаха много популярни, но ефективни ли са и колко време трябва да изчакате, за да видите резултатите?

Вижте отговорите на тези въпроси, както и какви са ползите и страничните ефекти на добавките с колаген:

Защо трябва да приемате колаген?

Колагенът се произвежда от фибробластните клетки в тялото. Това производство обаче намалява с възрастта, което води до поява на бръчки, отпусната кожа и други проблеми. В тези случаи на помощ идват добавките с колаген.

Те обикновено са в прахообразна форма и се наричат хидролизиран колаген или колагенов хидролизат.

Колаген

Ето и какви са ползите от приема на добавки с колаген: 

1. Намаляват признаците на стареене

Нивата на колагена в кожата намаляват с възрастта. Това води до бръчки, фини линии и отпусната кожа с намалена еластичност. Според проучванията, редовният прием на колаген може да помогне за по-лесно заздравяване на рани и да увеличи еластичността на кожата.

2. Помагат за поддържане на подвижността на ставите

С напредването на възрастта и намаляването на колагена, подвижността на ставите става все по-малка. Това води до сковаване, болка в ставите, затруднено движение и дори възпаление. Приемането на добавки с колаген може да помогне за облекчаване на тези симптоми и да подобри мобилността и гъвкавостта на всички стави в тялото.

Проучване, проведено в Penn State University, САЩ, показва, че приемът на колаген може да помогне дори при болки в ставите вследствие на остеоартрит.

3. Могат да помогнат при възпалителни заболявания на червата

Установено е, че хората с някакво възпалително заболяване на червата имат по-ниски нива на колаген. Добавките с колаген могат да помогнат при тези състояния, но са необходими още проучвания по темата.

4. Могат да повишат мускулната сила

Приемът на добавки с колаген, в комбинация с подходящи тренировки, повишава мускулната сила и подпомага възстановяването на мускулната тъкан.

5. Укрепват косата

Колагенът е важна част от различни тъкани, включително косата. Смята се, че приемът на добавки с колаген може да направи косата по-здрава и красива.

Колко време за действие е необходимо на добавките с колаген?

Колаген време

Ако сте решили да започнете да приемате добавки с колаген, трябва да знаете след колко време ще забележите някакъв ефект, за да се заредите с търпение.

За подобряване на здравето и вида на кожата, трябва да приемате добавки от 1 до 3 месеца. Ако искате да забележите повишаване на мускулната сила, добре е да приемате добавките поне 3 месеца. За подобряване на здравето на ставите и сухожилията, приемът трябва да бъде между 3 и 6 месеца, а за повишаване на костната плътност, трябва да приемате добавки в продължение на 12 месеца. След около 6 месеца ще забележите подобрение и в състоянието на ноктите.

Имайте предвид обаче, че времето за действие е строго индивидуално и при всеки човек може да е необходим различен период от време. Препоръчително е да се консулитирате с лекар преди да започнете приема на колаген.

Колагенът се предлага в различни форми. Коя да изберете?

Колаген

Колаген на прах 

Колагенът на прах е най-популярен и най-достъпен. Абсорбира се бързо от тялото и поради тази причина дава най-добри резултати. Приемът му е лесен, тъй като можете да го разтворите във всяка храна или напитка. Можете например да го разтворите в чаша чай, в сутрешното си смути и т.н.

Течен колаген 

Течният колаген също е доста лесен за прием. Не е необходимо да се разтваря или приготвя по някакъв начин. Тъй като е в течна форма се абсорбира бързо от организма и е един от най-предпочитаните варианти.

Капсули

Добавките с колаген се предлагат и под формата на капсули и таблетки. Предимството на капсулите е, че колагенът вече е дозиран и измерен. Недостатъкът обаче е, че обикновено трябва да се приемат две или повече капсули на ден.

В продукти за грижа за кожата

Колагенът все по-често се среща и в козметичните продукти. Истината е, че по този начин колагенът е най-неефективен, тъй като не прониква в кожата. Локалното приложение на колагена дава краткотраен блясък на кожата. Ако искате дългосрочни резултати, трябва да приемате колаген през устата.

Колагенови инжекции 

Колагеновите инжекции съдържат телешки колаген, тъй като много се доближава до човешкия. Обикновено се инжектира под очите, в устните и т.н., за повече плътност. Инжектирането на колаген помага за намаляване на видимостта на фините линии, бръчките и белезите.

Инжекция

Странични ефекти

Приемът на колаген е безопасен, тъй като това е протеин, който се съдържа в човешкото тяло. Въпреки това приемането на по-голямо количество колаген може да има някои странични ефекти:

Стомашен дискомфорт- при прием на по-голяма доза колаген от препоръчителното, може да изпитате стомашен дискомфорт, като подуване и газове.

Прекомерна жажда- жаждата е друг възможен страничен ефект, въпреки че пиенето на повече вода не е проблем.

Главоболие- някои хора изпитват главоболие и виене на свят след прием на колаген. Проблемите със съня също са възможен страничен ефект.

Loading

  • Приемате ли добавки с колаген?

    Добавки
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

без паника

„Без паника“ – историята на една култова класика

Доменико Долче и Стефано Габана – визионерите в модния свят