in

Кой е измислил четката за зъби?

четка за зъби

Кой е първият, който е измислил четката за зъби, позната ни в сегашния ѝ вид? Името му е Уилям Адис – 26-годишен англичанин. Измисля четката за зъби, докато е в затвора заради бунт през 1770 година. Той помолил пазачите да го снабдят с шепа конски косми, запазил кокалче от вечерята си, пробил му дупки, пъхнал малко снопче косъмчета във всяка от дупчиците и залепил гърба, за да не падат. След излизането от затвора започнал масово производство на това изобретение и станал богат и известен. На него дължим настоящия популярен модел на четката за зъби.

После се оказало, че животинските косми не са добри, защото задържат бактерии и били проучени други възможности.

Как са поддържали зъбите си в миналото?

3500 години преди Христа не е имало четки за заби. Имало е специални клечки за дъвчене, с които се е поддържала оралната хигиена. Факт е, тя е много древна и всички цивилизовани народи са обръщали внимание на зъбите си. Някои са дъвчели определени субстанции, други са ги търкали със сол. Имало е специални растения за здрави зъби. Елините и римляните пък са имали клечки за зъби. Първите реални четки за зъби са от Китай, династията Танг, 619 година. Косъмчетата били от свинска четина и то от свине, които живеят на север, защото козината им е по-фина.

Преди XVІІ век европейците са си търкали зъбите с малко парцалче със сода за хляб или сол, ако изобщо са обръщали внимание на това. Първите китайски четки от свинска четина обаче се видели на европейците твърде груби и били заменени с конски косъм. Казвайки четка, ние през цялото време си мислим за съвременния вид на четката, която прилича на четка за коса. Косъмчетата са перпендикулярно на дръжката. Но китайските четки за зъби не се били такива. Те са били като четките за рисуване. За да си чистиш зъбите, трябва да поставиш приспособлението фронтално пред устата си и с въртеливи движения да местиш връхчето на четката. Нищо общо с движенията, с които сега си мием зъбите.

Нововъведенията днес

Днес рекламите не спират да ни показват нововъведенията в сферата на зъбната хигиена. Що се отнася до триминутното търкане, това предписание е поостаряло и вече не е актуално. Не прекалявайте. Много по-важно е междузъбното пространство и венците, отколкото търкането на самия зъбен емайл. И се оказа, че миенето веднага след хранене не е полезно, понеже киселините в храната и напитките променят за кратко състава на емайла. И ако започнете да го търкате веднага, нанасяте повече щети на зъбите, отколкото ползи.

  • Каква четка за зъби предпочитате?

    two ultrasonic electric toothbrushes on a blue background
    • Класическа
    • Електрическа

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Великден е, най-големият християнски празник

7 тъжни филма за любов