in

Великден е, най-големият християнски празник

„Христос Воскресе!“ Това е поздравът, с който се отбелязва днешния празник. Отговаря се с думите: „Воистина воскресе!“. Великден е смятан за най-големият християнски празник. Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в човешката история. Именно тогава той доказва, че е Божи син, след като възкръсва на третия ден след неговата смърт.

Исус Христос възкръсва след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е открита от жените мироноски, а Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Седмицата от Цветница до Великден се нарича „Страстна седмица“ и символизира страданията на Исус Христос през последните дни от земния му живот. Седмицата след Великден се нарича още Светла седмица, тъй като Възкресението на Спасителя донася просветление за всички.

Великденската трапеза

Основните елементи на великденската трапеза са боядисаните яйца, козунакът и агнешкото месо. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв. Според преданието, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с императора, му подарила яйце, обагрено с червено – символ на кръвта на Исус Христос. Това е причината първото яйце винаги да се боядисва с червена боя.

Козунакът символизира тялото на Христос. Всъщност той е по-модерната версия на тази традиция. В миналото обредните хлябове, приготвяни на Велика събота, са играели тази роля.

След 40 дневни пости агнешкото месо е първото, което присъства на трапезата. То се свързва със смъртта на Исус, защото в деня на Възкресението е било принесено агне в жертва. Обикновено то се приготвя с гарнитура от ориз или пресни картофи, като термичната обработка на месото отнема няколко часа. Някои домакинства предпочитат да приготвят агнешка дроб сърма, която също е типична за празника.

Свежата зелена салата е предпочитана за празничната трапеза, тъй като се съчетава най-добре с варените яйца и е свежа и типична за пролетта.

Всички от семейството си правят битка с яйца, а този, на когото остане здраво яйцето, ще бъде здрав през цялата година.

На Великден не се работи. Всички от семейството ходят на църква и палят свещи за здраве.

Loading

  • Спазвате ли Великденските пости?

    white egg for easter. happy easter
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да направите перфектна форма на устните с грим

четка за зъби

Кой е измислил четката за зъби?