in

Кога е рожденият ден на Google? И още любопитни факти

google
Снимка: Pixabay

Преди 24 години, на 4 септември 1998 година, в градчето Менло Парк, Калифорния, е регистрирана компанията Google. В момента тя е сред най-големите американски корпорации и се занимава с интернет търсене, реклама, производство на софтуер и хардуер.

Реално, обаче, Google празнува рождения си ден на 27 септември, въпреки че тази дата не е особено значима в календара на компанията. Съществуват поне шест други дни, които се отбелязват като рожден ден и нито една от тях не е с по-голямо значение от другите. Истината е, че от самата компания признаха, че не знаят кога имат рожден ден, но през последните години празнуват на 27 септември.

Историята

През 1995 година докторантите на Станфордския университет американецът Лари Пейдж и роденият в СССР Сергей Брин по време на работата по дисертацията си проявяват интерес към математическите свойства на „Световната мрежа“ (World Wide Web, WWW). Скоро те решават да създадат по-удобен механизъм за търсене в интернет и разработват собствен алгоритъм за подреждане на страниците. През август 1996 година новата им система за търсене започва работа в мрежата с адрес google.stanford.edu. Като име за търсачката програмистите използват леко изменено изписване на числото „гугол“, обозначаващо единица със 100 нули (googol на анлг. език), за да покажат хипотетично възможния брой на страниците в интернет.

На 15 септември 1997 година, изоставяйки докторантурата, Пейдж и Брин регистрират за системата си отделен домейн, а на 4 септември 1998 година в Калифорния основават компанията Google.

Първата търсачка в Мрежата

Google не е първата интернет търсачка. При създаването ѝ вече съществуват AltaVista, Yahoo! и други, но Google се отличава с по-доброто качество на търсенето и семплата, ненатоварена с реклами, начална страница.

До 2003 година Google става най-популярната търсачка на световния пазар, изпреварвайки Yahoo!. В момента компанията е световен монополист при търсенето в интернет, с изключение на Русия, където се конкурира с местната Яндекс, и Китай, където основният пазарен дял е зает от Baidu.

През 2004 година Google за първи път пусна свои акции на борсата и постепенно започна да разширява сферата на дейността си. През същата година компанията отвори за достъп по покана пощенската услуга Gmail, на следващата година бе пусната картографската услуга Google Maps, започна работата по електронния преводач Google Translate и бе купен сайтът за публикуване на видеозаписи YouTube, който вече е сред най-посещаваните в света.

Развитие

През 2008 година компанията задейства първата версия на собствения си интернет браузър Google Chrome и операционната система за смартфони Android. (По данни на консултанстката компания IDC устройствата, работещи с Android, през първото тримесечие на 2017 година са заемали 85% от световния пазар на смартфони). От 2010 година в партньорство с различни големи производители Google пуска на пазара смартфони и таблети под марката Google Nexus, а от 2016 година – Pixel.

Не всички проекти на Google обаче са успешни. Например, пуснатата през 2011 година социална мрежа Google+, така и не успя да стане конкуренция на Facebook. Системата за микроблогове Jaiku, която концернът купи през 2007 година, пък бе закрита през 2012 година, тъй като не успя да отнеме значителен пазарен дял от сходната услуга Twitter.

Отвъд интернет технологиите

От 2010 година Google вече не се ограничава в сферата на компютърните и интернет технологиите и се насочи към разработването на безпилотни автомобили. Тя придоби и компанията Calico, занимаваща се със изследвания в областта на дълголетието и забавянето на стареенето.

На 10 август 2015 година бе обявено, че Google Inc. вече няма да бъде главната компания, а ще се ограничи с интернет проекти в състава на нов холдинг – Alphabet Inc.

Любопитни факти

В офисите на Google няма наложен дрес код, в резултат на което има случи, в които служители са идвали по пижама, с грозни пуловери и дори в костюм на супергерой.

Създателите на Google първоначално развиват дейността си от гараж под наем.

Служителите на Google са насърчавани да използват 20% от времето си за работа по собствени проекти. Google News и Orkut са примери за проекти, които са развити от този тип работен модел.

Продуктите на Google са разработени на 117 вида езици, между които и пет „фалшиви“ като Елмар Фъд и езика на Шведския готвач от Мъпет Шоу. Испански, немски, френски и японски са най-използваните езици в Google търсенето след английския език.

През 1999 г., когато Google се мести в офиса си в Пало Алто, за компанията работят само 19 служители. Днес те са хиляди.

На Google ще са нужни 300 години, за да изкара цялата световна информация в интернет.

От Google смятат, че само 10% от световната информация в момента е в интернет.

В компанията вярват, че до 20% от онлайн съдържанието се променя всеки месец.

При Google хиляди компютри участват в обработването на едно единствено търсене.

Google има най-голямата мрежа от преводачи в света.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как Ана де Армас сбъдна своята американска мечта

ратан

Най-горещата тенденция в интериорния дизайн тази есен