Шоколадовият мус е богат кремообразен десерт, лек и пухкав, който можете да хапнете по всяко време на деня. Предлагаме ви класическа рецепта, която се сервира в изисканите френски ресторанти и с нея определено може да впечатлите вашите близки и приятели.
Забележка: В много рецепти за шоколадов мус се препоръчва по-голямо количество сметана и крайният резултат е по-скоро като крем, а не аериран, както трябва да бъде истинскиятн шоколадов мус. Така че внимавайте със сметаната!
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 125 гр. шоколад (Повечето добри ресторанти използват черен шоколад със 70% какао за направата на шоколадов мус)
- 10 гр. обезсолено масло
- 1/2 чаша пълномаслена сметана
- 3 с.л. пудра захар
За декорацията:
- Бита сметана
- Шоколадови стърготини
Начин на приготвяне:
Разделете белтъка и жълтъка на яйцата в две различни купи.
Разбийте жълтъците и разтопете шоколада и маслото. Разбъркайте хубаво до получаване на хомогенна смес и оставете настрана да се охлади, но внимавайте шоколадът да не се втвърди. Ако случайно се случи, сложете за няколко секунди в микровълнова, докато стане течен.
Разбийте сметаната, белтъците и пудрата захар и добавете шоколада към тях. След това добавете 1/4 от разбитите белтъци и внимавайте да няма бучки.
Разпределете сместа в 4 малки чаши и оставете в хладилника за поне 5 чаша. Най-добре оставете за една нощ.
Сервирайте с малко сметана и шоколадови стърготини. Може да добавите стръкче мента и малини за цвят.