in

Класически шоколадов мус

шоколадов мус

Шоколадовият мус е богат кремообразен десерт, лек и пухкав, който можете да хапнете по всяко време на деня. Предлагаме ви класическа рецепта, която се сервира в изисканите френски ресторанти и с нея определено може да впечатлите вашите близки и приятели.

Забележка: В много рецепти за шоколадов мус се препоръчва по-голямо количество сметана и крайният резултат е по-скоро като крем, а не аериран, както трябва да бъде истинскиятн шоколадов мус. Така че внимавайте със сметаната!

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 125 гр. шоколад (Повечето добри ресторанти използват черен шоколад със 70% какао за направата на шоколадов мус)
  • 10 гр. обезсолено масло
  • 1/2 чаша пълномаслена сметана
  • 3 с.л. пудра захар

За декорацията:

  • Бита сметана
  • Шоколадови стърготини

Начин на приготвяне:

Разделете белтъка и жълтъка на яйцата в две различни купи.

Разбийте жълтъците и разтопете шоколада и маслото. Разбъркайте хубаво до получаване на хомогенна смес и оставете настрана да се охлади, но внимавайте шоколадът да не се втвърди. Ако случайно се случи, сложете за няколко секунди в микровълнова, докато стане течен.

Разбийте сметаната, белтъците и пудрата захар и добавете шоколада към тях. След това добавете 1/4 от разбитите белтъци и внимавайте да няма бучки.

Разпределете сместа в 4 малки чаши и оставете в хладилника за поне 5 чаша. Най-добре оставете за една нощ.

Сервирайте с малко сметана и шоколадови стърготини. Може да добавите стръкче мента и малини за цвят.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бари Уайт

Бари Уайт – историята на една музикална легенда

Иван Костов разкрива как изглежда „Политиката отвътре“