in

Бари Уайт – историята на една музикална легенда

Бари Уайт
Снимка: chanteursetacteursnostalgie/Instagram

На този ден преди 78 години се ражда любимият на много хора и никога незалязващ Бари Уайт. Безспорно колоритна знаменитост! Той е певец, автор на песни и продуцент, роден в Галвестън, Тексас, с отличителен, дълбок басов глас. Успява да изгради добро име в областта на нежната и романтична музика, създавайки много хитови соул, диско и джаз песни, главно през 70-те с The Love Unlimited Orchestra. Носител е на две награди Грами, а някои от албумите и синглите му стават златни и платинени по целия свят.

Детство, кражби, затвор

Бари обича музиката още от дете. Често пее с майка си. Рожденното му име е Барънс Юджийн Картър. На 15 години – точно на рождения си ден и една година преди да завърши, напуска училище и се забърква с улични банди за кражби. Арестуван е за кражбата на гуми от луксозен автомобил на стойност 30 000 долара. Докато е в ареста, чува песен от Краля на рока Елвис Пресли – It’s Now or Never. По-късно споделя, че това е повратна точка в живота му – парчето го вдъхновява да зареже гангстерските групи и да се захване с музиката по-сериозно.

Кариера

Започва работа като продуцент, но от музикалната компания, за която работи, чуват гласа му и искат той да изпълни песните. Музиката му се приема толкова добре от феновете, че музикантът стартира свой собствен лейбъл през 1979 г., като в този период всяка издадена песен от него се превръща в хит и оглавява класациите на Билборд за поп и R&B музика.

Специфичният му глас става толкова разпознаваем, че получава няколко предложения да озвучава телевизионни реклами, както и герои в анимации.

Личен живот

Бари Уайт има девет деца, сключвал е брак два пъти. През по-голямата част от живота си в зряла възраст е с наднормено тегло и страда от свързани здравословни проблеми. През октомври 1995 г. певецът е приет в болница в резултат на високо кръвно налягане. През август 1999 г. Уайт е принуден да отмени датите на турне за месец, поради изтощение, високо кръвно налягане и забързан график. През септември 2002 г. е хоспитализиран с бъбречна недостатъчност, приписана на хроничен захарен диабет и високо кръвно налягане.

Докато преминава диализа и в очакване на бъбречна трансплантация през май 2003 г. Бари получи тежък инсулт, който го принуди да се оттегли от обществения живот. На 4 юли 2003 г. Уайт умира в Медицински център Cedars-Sinai в Лос Анджелис на 58-годишна възраст. Останките му са кремирани и пепелта е разпръсната в океана край калифорнийския бряг.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Толстой

Великият Толстой – живот, побрал вселени

шоколадов мус

Класически шоколадов мус