in

Класическа салата Цезар

Салата Цезар

Цезар е една от най-популярните салати, но рядко се сещаме да си я приготвяме вкъщи.

В класическата рецепта за салата Цезар се използва зелена салата Рома, крутони, лимонов сок, зехтин, варено яйце, сос „Уорчестър“, аншоа, чесън, дижонска горчица, пармезан и черен пипер.

С времето рецептата доста се е променила и вече почти винаги се добавя пилешко месо, риба или морски дарове. Това прави салатата доста хранителна и подходяща за основно ястие.

Създаването на тази салата се приписва на ресторантьора Цезар Кардини, италиански имигрант, който управлявал ресторанти в Мексико и Съединените щати. Дъщеря му Роза разказва, че баща ѝ изобретил салатата в ресторанта си Caesar’s, когато запасите в кухнята били изчерпани. Той просто използвал продуктите, с които разполагал и създал една от най-популярните салати на днешно време. Дъщеря му също така твърди, че в оригиналната рецепта няма аншоа.

Повечето от продуктите са се променили доста. Салатата Рома може да бъде заместена с маруля или айсберг, често се добавят чери домати и т.н.

Ето как да приготвите класическа салата Цезар:

Необходими продукти:

  • 1 салата Рома
  • 3 ч.ч. стар хляб, нарязан на кубчета
  • 5 с.л. зехтин
  • 6 парченца филе от аншоа
  • 1 скилидка чесън
  • 5 яйца
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • ¼ ч. олио
  • 1 ч.ч. пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете филето от аншоа на ситно и накълцайте чесъна също на ситно. Намачкайте ги, за да се образува паста и добавете малко сол.

Отделете белтъците от жълтъците на 2 от яйцата. Разбийте жълтъците и към тях добавете лимоновия сок и горчицата.

Постепенно добавете 2 с.л. зехтин, както и олиото. Разбърквайте непрекъснато.

Добавете 2 с.л. настърган пармезан и отново разбъркайте. Дресингът трябва да бъде със сравнително гладка консистенция.

За крутоните, наредете кубчетата хляб върху хартия за печене и ги поръсете с малко зехтин, сол и черен пипер. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 10-15 минути.

Сварете останалите 3 яйца, обелете ги и ги нарежете на едри парчета.

Измийте и нарежете или накъсайте салатата. Добавете крутоните, варените яйца и настържете пармезана на люспи.

Добавете дресинга и разбъркайте добре.

Ако решите да добавите месо, използвайте пилешко филе и го запечете на тигана. След това го добавете към салатата.

  • Как предпочитате салатата?

    • С месо
    • С риба или морски дарове

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

фиджи

10 любопитни факта за Фиджи

„Души в окови“ – любовта може да унищожи човека, или да го въздигне