in

Киш със сьомга и броколи

Кишът е традиционно френско ястие, наподобяващо тарт, което се състои от коричка от тесто и плънка с различни продукти – може да се направи с месо, риба, зеленчуци, морски дарове и други. Най-известният киш е Лорен. Той се приготвя с бекон, яйца, мляко и сметана. Това е абсолютна класика, но ако искате нещо по-различно, опитайте киш със сьомга и броколи.

Необходими продукти:

280 грама брашно

170 грама масло

2 ч. л. сол

1 ч. л. черен пипер

5-6 с. л. студена вода

140 грама филе от сьомга

60 грама броколи

60 грама моцарела

3 яйца

1 ч. ч. сметана за готвене

 

Начин на приготвяне:

В кухненски робот сложете брашното, маслото, 1 ч. л. сол и разбъркайте добре. Добавете студената вода и пуснете кухненския робот, оставете да се разбърква, докато се получи гладко тесто.

Прехвърлете тестото на плота, размесете го леко, оформете го на топка, увийте го с фолио и го приберете в хладилника за 30 минути.

Междувременно направете плънката. В голяма купа разбийте яйцата, сметаната, солта и  черния пипер. Оставете настрани.

Нарежете сьомгата на малки кубчета, подправете със сол и черен пипер. Запържете я в зехтин, до пълна готовност. Извадете сьомгата върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина. Сложете броколите във вряща вода за 4-5 минути. Отцедете и оставете настрана.

Извадете тестото от хладилника. Разточете го и го прехвърлете в тавичка или форма. Притиснете хубаво към дъното и към стените на тавата. Надупчете тестото с вилица и го приберете във фризера за 30 минути.

Загрейте фурната на 175 градуса.

Извадете тестото от фризера и сложете хартия за печене отгоре, а върху нея суров ориз или боб – нещо, което да тежи. Печете около 15 минути, махнете хартията и боба или ориза и печете още 10 минути, до златисто.

Разпределете сьомгата и броколите върху коричката. Поръсете с моцарела и накрая залейте с яйчената смес.

Печете около 30 минути.

  • Обичате ли киш?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Биографична драма от режисьора на „Първичен инстинкт“ дава старт на „Синелибри“ в София

3 градчета до Амстердам, в които ще се влюбите