in

Киш със сьомга и броколи

Кишът е традиционно френско ястие, наподобяващо тарт, което се състои от коричка от тесто и плънка с различни продукти – може да се направи с месо, риба, зеленчуци, морски дарове и други. Най-известният киш е Лорен. Той се приготвя с бекон, яйца, мляко и сметана. Това е абсолютна класика, но ако искате нещо по-различно, опитайте киш със сьомга и броколи.

Необходими продукти:

280 грама брашно

170 грама масло

2 ч. л. сол

1 ч. л. черен пипер

5-6 с. л. студена вода

140 грама филе от сьомга

60 грама броколи

60 грама моцарела

3 яйца

1 ч. ч. сметана за готвене

 

Начин на приготвяне:

В кухненски робот сложете брашното, маслото, 1 ч. л. сол и разбъркайте добре. Добавете студената вода и пуснете кухненския робот, оставете да се разбърква, докато се получи гладко тесто.

Прехвърлете тестото на плота, размесете го леко, оформете го на топка, увийте го с фолио и го приберете в хладилника за 30 минути.

Междувременно направете плънката. В голяма купа разбийте яйцата, сметаната, солта и  черния пипер. Оставете настрани.

Нарежете сьомгата на малки кубчета, подправете със сол и черен пипер. Запържете я в зехтин, до пълна готовност. Извадете сьомгата върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина. Сложете броколите във вряща вода за 4-5 минути. Отцедете и оставете настрана.

Извадете тестото от хладилника. Разточете го и го прехвърлете в тавичка или форма. Притиснете хубаво към дъното и към стените на тавата. Надупчете тестото с вилица и го приберете във фризера за 30 минути.

Загрейте фурната на 175 градуса.

Извадете тестото от фризера и сложете хартия за печене отгоре, а върху нея суров ориз или боб – нещо, което да тежи. Печете около 15 минути, махнете хартията и боба или ориза и печете още 10 минути, до златисто.

Разпределете сьомгата и броколите върху коричката. Поръсете с моцарела и накрая залейте с яйчената смес.

Печете около 30 минути.

  • Обичате ли киш?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Биографична драма от режисьора на “Първичен инстинкт” дава старт на “Синелибри” в София

3 градчета до Амстердам, в които ще се влюбите