in

Биографична драма от режисьора на „Първичен инстинкт“ дава старт на „Синелибри“ в София

Кино-литературеният фестивал ще се проведе в интервала 2-31 октомври в София

Седмото издание на очаквания с голямо нетърпение кино-литературен фестивал „Синелибри“ 2021 ще се проведе в интервала 2-31 октомври в София и още седем града в България – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора. Мотото тази година е „Божествена комедия“. По този начин единственият кинофорум у нас, черпещ вдъхновение от литературни шедьоври и техните прочити на големия екран, отбелязва 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“.

След зрелищния спектакъл, който ще бъде на 2 октомври от 19.00 ч. в зала 1 на НДК, зрителите ще станат свидетели на официалната българска премиера на филма „Бенедета“, дръзка и оригинална адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун. Копродукция на Франция и Нидерландия, филмът на Пол Верховен пристига у нас с две номинации от кинофестивала в Кан – за „Златна палма“ и за т. нар. „Queer palm“, както и с номинация за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Режисьорът на култовия „Първичен инстинкт“ остава верен на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика.

Майстор на провокацията в киното, този път Верховен залага на книгата на Джудит К. Браун, която се явява най-ранен документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. В образа на младата монахиня Бенедета Карлини, обсебена от еротични видения, се превъплъщава талантливата френска актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и достолепната Шарлот Рамплинг.

По традиция и тази година програмата на „Синелибри“ предвижда два конкурса: за пълнометражен игрален филм и за късометражен филм. В синхрон с концепцията и ключовата визия на фестивала, кинопродукциите извън официалния конкурс са разпределени в седем модула, в т.ч. Седмото небе, Седмото изкуство, Седемте морета, Седем чудеса, Лирата на Аполон, Плеяда, Седемте джуджета. Всеки модул се състои от седем филма.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да разпознаете хубавото вино?

Киш със сьомга и броколи