in

ЕхаЕха

Келвин Клайн – как се създава успешна модна империя

Келвин Клайн е марка, която повечето хора свързват с красиво бельо и хубави парфюми. Брандът също предлага дрехи, спортно облекло, часовници, бижута и аксесоари.

Създателят на марката е Келвин Клайн. Той е роден през 1942 година в САЩ. Посещава гимназия по индустриални изкуства, а след това учи моден дизайн в Технологичен институт на модата в Ню Йорк.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DMX32 (@disenandomx32)

Първата истинска среща на Клайн с модата е през 1962 година, когато започва работа при Дан Милщайн. Той работи там в продължение на 2 години, като първонавално изрязва шаблони, а по-късно става пълноправен дизайнер.

Клайн работи в различни модни къщи, но скоро се разочарова от рестрикциите и ограниченията на модните производители и разработва първата си собствена колекция палта и костюми.

Бари Шварц забелязва таланта на Келвин и двамата заедно създават Calvin Klein Ltd. през 1968 година. Клайн бързо успява да създаде връзки с влиятелни хора в модната индустрия и успехите му започват.

Първоначално марката създава предимно мъжки връхни дрехи, но по-късно се появяват и дамски.

През 70-те години, дизайните на Клайн се отличават със своето влияние върху спортното облекло, меките пастелни цветове и простотата на дизайните.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Calvin Klein (@calvinklein)

С течение на времето, брандът се разраства, започват да предлагат бански костюми, спортни екипи, карго панталони, парки и други.

Най-иновативното нещо, което Клайн показва на подиума, са прилепнали дънки с избродирано лого на задния джоб. Въпреки че идеята с логото не била съвсем нова, за първи път на модния подиум се появяват дънки. Клайн постига огромен успех с линията си дънки и оставя отпечатък в историята.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Calvin Klein (@calvinklein)

През годините, Клайн печели много награди. Две поредни години (1982 и 1983) той е обявяван за дизайнер на годината, за своята дамска колекция. През 1986 година, той печели две награди на CFDA, както за мъжката, така и за женската си колекция. За първи път дизайнер печели и двете награди в една и съща година.

Успехите и постиженията на Клайн не спират, както и разрастването на марката. През 1982 г. се появява знаменитата линия мъжко бельо. Бельото е с изчистен дизайн, а на ластика пише „Calvin Klein“. Благодарение на много успешна рекламна кампания, бельото на Клайн става много популярно и по-късно създава линия за жени, отново със същия дизайн.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Calvin Klein (@calvinklein)

През следващата година Клайн решава да опитва отново да пусне парфюм на пазара. Той има един неуспешен опит 4 години по-рано, но този път нещата се получават и парфюмът Obsession става популярен.

През 1986 година Клайн се жени за Кели Ректор, една от неговите асистентки. Бракът му с Кели го вдъхновява за създаването на следващия аромат – Eternity.

През 1994 година Клайн пуска и универсалния си парфюм CK One. По-късно колекцията парфюми се разраства.

През 90-те години, славата на марката се простира из целия свят. Тя става популярна и в Азия, Европа и Близкия изток, а Клайн се радва на големи успехи.

Началото на 21 век обаче не започва толкова добре за дизайнера. Зараждат се спорове между Warnaco и Klein, които обаче успяват да разрешат извън съдебната зала. А в края на 2002 година, Клайн и Бари Шварц продават Calvin Klein Inc. на Phillips-Van Heusen. Клайн се оттегля от длъжността на креативен директор и поема ролята на консултант.

Въпреки че компанията не е собственост на Келвин Клайн от близо 20 години, тя все още носи неговото име и е една от най-популярните модни марки в света. Името Келвин Клайн се свързва с толкова много неща – мъжко бельо, популярни аромати, блестящи бизнес практики и изключително успешна кариера.

Loading

  • Харесвате ли марката Calvin Klein?

    Снимка: Facebook/CalvinKlein
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 техники за бързо заспиване

Ленард Коен – съвременният рицар с доспехи от Чехов