in

ЕхаЕха

Кападокия – приказната земя с необичайна природа

Тайнствени подземни градове, удивитекни скални църкви и невероятни пейзажи са само част от нещата, които можете да видите в Кападокия. Този красив регион в Мала Азия е пълен с история, култура, религия и природни забележителности. За щастие, Кападокия се намира близо до България и можем да я посетим когато поискаме. Ето и най-забележителните места, които може да видите там:

Балони

Безспорно едно от най-забележителните неща в Кападокия и основното, с което свързваме този регион, са балоните с горещ въздух, които се реят по цялото небе и създават приказни пейзажи. Всеки ден в небето могат да се видят стотици балони с туристи, като обикновено обиколката продължава час – два. Цената на полета е най-малко 120 евро на човек.

Скални църкви

Задължителна спирка са и скалните църкви в Гьореме. Най-известните от тях са Токалъ килисе, Еламъ килисе, Азизе Барбара килисеси, Йиландъ килисе, Каранлък килисе и Чаръклъ килисе. Църквите са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и са катопроизведение на изкуството, което поне веднъж в живота трябва да се види.

Гьореме

Гьореме
Гьореме

Неповторимият град Гьореме изглежда като в приказка благодарение на прочутите Комини на феите. Може да се разходите из града и да се насладите на вкусна храна в някое местно ресторантче, както и да си купите сувенир или нещо за спомен от магазинчетата. Ако имате интерес към традиционните местни занаяти, определено трябва да разгледате килимите.

Меката

В град Меката може да си купите всякакви керамични предмети и да научите повече за занаята от местните майстори грънчари, както и да си направите за спомен собствен предмет от керамика.

Юргюп

Най-големият и развит град в Кападокия е Юргюп. Той е известен с виното си, нощните заведения и хотелите в скалите. Кападокия е един от най-добрите винарски региони в Турция и ако сте фен на виното, задължителна спирка е винарка „Турасан“, където ще можете да дегустирате прочутите вина от региона.

Подземни градове

Каймакли
Каймакли

В Кападокия има много подземни градове, но най-посещаваните са Деринкую (най-дълбокият град с около 8 подземни етажа) и Каймакли (най-широкият град).

Долините

Розова долина
Розова долина

Сред най-атрактивните места за посещение са долините на любовта, гълъбите и Розовата долина. Те са разположени между градовете Учхисар и Чаушин. Долината Пашабаа също е изключително красива с Комини на феите и изсечени в скалите скални църкви и монашески килии. Тя е известна още като Долината на монасите.

Loading

  • Били ли сте е Кападокия?

    Rocky landscape in Cappadocia at sunset, Turkey
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Friends/Instagram

10 култови цитата от „Приятели“

Как да носите рокли през зимата