in ,

Как са се появили витамините

Плодове и зеленчуци

Още по времето на Древен Египет хората са знаели, че приемането на някои видове храна могат да лекуват и да предотвратяват болести. Но науката признава този факт едва в началото на XX век. Преди повече от век американският биохимик с полски произход Кажимеш Функ прави революционно откритие, благодарение на което възможността за здравословен живот на населението се увеличава стотици пъти.

През юли 1912 г. роденият във Варшава учен за първи път въвежда името „витамини“, след като изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество (витамин В), което лекува болестта Бери-бери. Още тогава Функ прави хипотезата, че витамините могат както да лекуват и други заболявания, така и да предпазват и подсилват имунната система на човека. Функ посвещава работата си на изучаването и изолирането на дотогава неизвестното вещество, съдържащо се в кафявия ориз. Успява да го изолира на 30 юни 1912 година и тъй като то съдържа аминова група, ден по-късно Функ го нарича вита амин (витамин) и го въвежда като официален научен термин.

Днес са известни около 30 витамина. Те влияят на растежа, обмяната на веществата, функциите на имуннта, нервната и ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. Именно Функ установява, че витамините се съдържат предимно в растенията. Необходимостта от тях е обоснована още през 1880 година от руския учен Н.И.Лунин. Някои се синтезират от чревните бактерии. Могат да се образуват в организма от провитамини (каротини, стерини). Витамините биват  мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (С и група В).

Кажимеш Функ се установява да живее в няколко страни по света. Преселва се за известно време в САЩ, после се връща в родината си Полша, но намира страната политически нестабилна, поради което през 1927 г. се премества в Париж. Там създава собствена институция за научни изследвания – Casa Biochemica. След избухването на Втората световна война се преселва за постоянно в Америка.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Facebook

20 години Facebook: преди и след

Независимо колко силно вярваме, че сме избягали от близките си, сме им яростно предани