in

Как да търсите работа в LinkedIn

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Социалната мрежа LinkedIn e най-голямата мрежа за социални и бизнес контакти в света. Да имате професионален профил в LinkedIn може да има редеица ползи за вас. Освен че в платформата има обяви за работа, LinkedIn дава възможност на работодателите сами да ви откриват, а вие може лесно да създавате контакти с харесвани от вас компании, в които бихте искали да работите.

Защо LinkedIn?

LinkedIn е едно от местата, които работодателите предпочитат за търсене на нови служители, вместо да пускат обяви в сайтовете за работа. Една от причините е, че става много по-лесно – те просто въвеждат в търсачката няколко ключови думи и получават списък с подходящи кандидати. Това им спестява много време в писане на обява, преглеждане на св-та и провеждане на интервюта с недотам подходящи кандидати. Докато в LinkedIn HR-ите и работодателите направо получават информация за подходящи нови попълнения за техния екип. Другата причина за големия интерес към тази социална мрежа е, че повечето потребители са образовани и предимно с по-голям професионален опит.

Така голяма част от свободните позиции в големите компании се запълват без изобщо да се стига до пускане на обява за работа.

Най-голямото предимство за вас на тази платформа е, че можете сами да се представите в светлината, в която искате. За тази цел LinkedIn профилът ви трябва да бъде лесно откриваем и добре изглеждащ, а как може да стане такъв, ще ви разкажем в следваща статия. Днес ще обърнем внимание на търсенето на работа и създаването на контакти в LinkedIn.

Свържете се с повече хора

Ако все още сте начинаещи в тази социална мрежа, първото нещо, което трябва да направите, е да намерите колкото може повече познати и да се свържете с тях. LinkedIn предлага функция за импорт на контактите ви от имейла и телефона, която може да използвате. Често се случва да имаме познати, които не знаем къде и какво работят, а може да се окаже, че са именно в сферата, в която търсим нова работа. От LinkedIn можем да научим и кога някой познат сменя работата си или е повишен на нова позиция. Това също може да бъде много полезна информация.

Ако има компания, която много харесвате и бихте искали да се реализирате в нея, може да я въведете в търсачката и да проверите дали някой познат не работи там. Също така може да разберете дали познати на ваши познати работят в същата компания и пак да намерите близък контакт.

Опцията Get Introduced дава възможност да поискате от някого да сподели с вас неговите съществуващи контакти, които биха ви били от полза в определена сфера. Разбира се, съществува вариантът и да изпратите лично съобщение. Не забравяйте, че в LinkedIn контактите са най-важното нещо, така че не бързайте да отказвате покани на непознати, които искат да се свържат с вас.

Бъдете активни

Дори когато не използвате социалната мрежа с определена цел, е хубаво да имате някаква активност в нея. Може да споделяте интересни за вас публикации, свързани с работата ви или с бранша, в който искате да се развивате. Не забравяйте да актуализирате информацията в профила си, ако смените работата или позицията си.

 • Къде предпочитате да търсите работа?

  • Снимка: Pixabay
   LinkedIn
   Снимка: Pixabay
  • Сайтове за работа

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Живот от нулата: Мемоари за храна, семейство и опрощение

Кари среща нов мъж в новите серии на „Сексът и градът“