in

Как да търсите работа в LinkedIn

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Социалната мрежа LinkedIn e най-голямата мрежа за социални и бизнес контакти в света. Да имате професионален профил в LinkedIn може да има редеица ползи за вас. Освен че в платформата има обяви за работа, LinkedIn дава възможност на работодателите сами да ви откриват, а вие може лесно да създавате контакти с харесвани от вас компании, в които бихте искали да работите.

Защо LinkedIn?

LinkedIn е едно от местата, които работодателите предпочитат за търсене на нови служители, вместо да пускат обяви в сайтовете за работа. Една от причините е, че става много по-лесно – те просто въвеждат в търсачката няколко ключови думи и получават списък с подходящи кандидати. Това им спестява много време в писане на обява, преглеждане на св-та и провеждане на интервюта с недотам подходящи кандидати. Докато в LinkedIn HR-ите и работодателите направо получават информация за подходящи нови попълнения за техния екип. Другата причина за големия интерес към тази социална мрежа е, че повечето потребители са образовани и предимно с по-голям професионален опит.

Така голяма част от свободните позиции в големите компании се запълват без изобщо да се стига до пускане на обява за работа.

Най-голямото предимство за вас на тази платформа е, че можете сами да се представите в светлината, в която искате. За тази цел LinkedIn профилът ви трябва да бъде лесно откриваем и добре изглеждащ, а как може да стане такъв, ще ви разкажем в следваща статия. Днес ще обърнем внимание на търсенето на работа и създаването на контакти в LinkedIn.

Свържете се с повече хора

Ако все още сте начинаещи в тази социална мрежа, първото нещо, което трябва да направите, е да намерите колкото може повече познати и да се свържете с тях. LinkedIn предлага функция за импорт на контактите ви от имейла и телефона, която може да използвате. Често се случва да имаме познати, които не знаем къде и какво работят, а може да се окаже, че са именно в сферата, в която търсим нова работа. От LinkedIn можем да научим и кога някой познат сменя работата си или е повишен на нова позиция. Това също може да бъде много полезна информация.

Ако има компания, която много харесвате и бихте искали да се реализирате в нея, може да я въведете в търсачката и да проверите дали някой познат не работи там. Също така може да разберете дали познати на ваши познати работят в същата компания и пак да намерите близък контакт.

Опцията Get Introduced дава възможност да поискате от някого да сподели с вас неговите съществуващи контакти, които биха ви били от полза в определена сфера. Разбира се, съществува вариантът и да изпратите лично съобщение. Не забравяйте, че в LinkedIn контактите са най-важното нещо, така че не бързайте да отказвате покани на непознати, които искат да се свържат с вас.

Бъдете активни

Дори когато не използвате социалната мрежа с определена цел, е хубаво да имате някаква активност в нея. Може да споделяте интересни за вас публикации, свързани с работата ви или с бранша, в който искате да се развивате. Не забравяйте да актуализирате информацията в профила си, ако смените работата или позицията си.

Loading

  • Къде предпочитате да търсите работа?

    • Снимка: Pixabay
      LinkedIn
      Снимка: Pixabay
    • Сайтове за работа

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Живот от нулата: Мемоари за храна, семейство и опрощение

Кари среща нов мъж в новите серии на „Сексът и градът“