in

ЕхаЕха

Живот от нулата: Мемоари за храна, семейство и опрощение

България е представена с компот в книгата на Саша Мартин, която решава “да сготви” света

195 рецепти, 195 държави, 195 седмици, като България, например, е представена с компот. Това побира накратко книгата „Живот от нулата“ на Саша Мартин, която решава „да сготви“ света. Написана с остроумие, топлина и трогателност, книгата на кулинарната блогърка за намирането на щастието и себепризнанието чрез готвенето, е точно за почитателите на „Джули и Джулия“ и „Джинджифилов кейк и стари писма“. Авторката си поставя за цел да сготви и опита ястие от всяка страна по света за 195 седмици. С това идват спомените за тежкото й детство, за загубата и болката, с които е живяла години наред. Но въпреки това Мартин е все по-решена да открие душевния си мир и да погледне живота си през призмата на храната и различните култури. От малката, импровизирана кухня на ексцентричната си, отдадена на творчеството майка, през низ от приемни домове, до къщата, от която се отправя на своето собствено кулинарно приключение, дълбоко личните и брутално искрени мемоари на Саша разкриват силата на готвенето да свързва, да лекува и да предоставя нови възможности. И да показва простата истина, че щастието ни се крие в самите нас.

Заровените тайни по кьошетата на всяка кухня

„Живот от нулата“ е не просто книга, а покана, с която Саша те приветства в живота на своето голямо, разнообразно, щастливо и изстрадало семейство – в 400 страници. „По кьошетата на всяка кухня има заровени тайни – коя да е трошичка, заметена под дюшемето, е вече скрит спомен. Но в някои кухни има и нещо повече. Някои кухни са всичко“, споделя съкровено авторката. Защото всяко момиче помни миговете с мама в кухнята, когато са приготвяли любимите бисквити за Коледа, боядисвали са великденските яйца или са украсявали тортата за някой рожден ден. Върху тези моменти и спомени се гради целият живот на Саша, който в един момент тя решава да рестартира и буквално започва от нулата. За да преодолее новото начало, тя се отправя на кулинарно околосветско пътешествие, на което я придружават много приятели, семейството и дори един българин, който я учи да прави ошав.

Защо щастието не е крайна точка?

Рецептите на Саша носят вкусни имена като „Черна шоколадова торта „Гине“ с маслен крем „Бейлис“, „Печено пиле с портокал и подправки“, „Съвършеният омлет“, немска торта „Дървесни пръстени“ с 21 пласта. В края на своето пътуване тя признава: „Щастието не е крайна точка: щастието означава непрекъснато плевене, поливане, подхранване на чувствата и обстоятелствата, при които те възникват“.

Саша Мартин е писателка и блогър, носител на множество награди. Завършила е университета Wesleyan и е посещвала Кулинарния иститут на Америка. Днес живее в Тулса, Оклахома заедно със съпруга си Кийт и дъщеря си Ава. След нейната книга вече няма да възприемаме храната като задължителната част от съществуването, а като приключение, удоволствие и малко щастие в забързаното ежедневие.

Ето и една нейна рецепта: 

Перуанска салата с киноа „Дар от звездите“

Продукти за 4-6 порции:

Киноа:
1 ч.чаша киноа
2 ч. чаши вода
½  ч.л. сол
Салата:
1 малка краставица, нарязана на кубчета
2 домата, нарязани на кубчета
1/3 ч.чаша червен лук, нарязан на кубчета
1 чушка, нарязана на кубчета
¾  ч.чаша queso fresco, нарязано на кубчета

1/3 ч.чаша пресен магданоз, нарязан

1-2 бр. лайм (сок), или на вкус /1 ч.л./
¼ ч.чаша зехтин
сол на вкус
Гарниране:
2-3 бр. авокадо

почистени маслини
магданоз
пипер меланж

1 ч.чаша =240 мл.

Начин на приготвяне:

За киноа:
Препоръчително е, преди каквото и да е употреба, киноата да се измие добре под течаща вода. В търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да се измие още веднъж. За да се пази от тревопасните, тя съдържа т.нар. сапонини – горчиви субстанции, които, ако не се отмият, могат да направят ястието горчиво. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2. Вече измита и подсушена, се затопля в сух тиган на средна температура около 5 минути, докато се усети ароматът й. Добавя се водата и половин чаена лъжичка сол, оставя се да заври, след това се покрива и намалява температурата, за да къкри. Вари се около 15 минути, или докато зърната киноа станат полупрозрачни и меки, маха се от котлона и оставя да се охлади до стайна температура.

За салатата:
Докато се охлажда киноата, се подготвят зеленчуците, след което всичко се обединява в средно голяма купа. Посолява се, омаслява със зехтина и подкиселява със сок от лайм на вкус /1 ч.л. или повече/. Гарнира се с още маслини, магданоз, авокадо.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Супа Минестроне

Снимка: Pixabay

Как да търсите работа в LinkedIn