in

Как да напуснете работа, която току-що сте започнали?

работа

Нов шеф, нови колеги, нова офис култура… Първите ви няколко седмици на нова работа трябва да са вълнуващ период в кариерата ви. За съжаление това не винаги е така и често се случва да намразим новата си работа още в самото начало. И веднага идва въпросът: „как да напусна новата си работа, която току-що започнах?“

Защо си тръгвате?

Сред основните причини да се стига до подобен сценарий, често срещани са практиката за наемане на определена позиция, а ролята ви впоследствие се оказва съвсем различна. Възможно е да попаднете и на токсичен шеф или токсични колеги. Не е изключено да получите и по-добро предложение за работа в момента, в който сте започнали на новата позиция.

Бързото напускане може да се отрази негативно на репутацията ви, ако работите в по-нишова индустрия и бъдещите ви мениджъри да не гледат сериозно на вас като кандидат за работа. Но със сигурност има не малко ползи да си тръгнете от неподходящата работа.

Психическото ви здраве е на първо място и само вие може да решите дали да си тръгнете или да дадете още един шанс. Ако обаче обмисляте този въпрос често, трябва да сте нясно, че наполовина решението ви е взето.

Как да съобщите на шефа?

Макар да ви е неудобно, трябва да съобщите новината на шефа си, а най-добрият начин е да направите това лице в лице. Опитайте се да поддържате положителен тон по време на разговора и дори не е нужно да обяснявате в детайли причините за вашето решение. Ако обаче работодателят настоява за обяснение, просто му кажете, че напускането ви е по-доброто решение както за вас, така и за компанията.

Не казвайте на колегите си, че напускате, докато не говорите първо с шефа си. Когато му съобщите новината, трябва предварително да сте подготвили молба за напускане и го попитайте как би предпочел да уведомите останалата част от екипа.

Положително впечатление ще направите ако предложите най-малко две седмици предизвестие, докато си намерят нов човек за позицията. Въпреки че сте работили само за кратък период от време, е желателно да имате все пак някакво предизвестие. През този период се опитайте да вършите добре работата си, тъй като това ще се отрази положително на репутацията ви. В бъдеще не е изключено да работите отново с някой от колегите или шефа си.

Бъдете готови и за негативен отговор – може да се наложи да напуснете незабавно. Когато със сигурност знаете, че тази работа не е за вас, няма смисъл да отлагате агонията си, а работодателят да ви задържа, въпреки вашето желание да си тръгнете.

  • Случвало ли ви се е да напускате нова работа?

    businessman hand sending a resignation letter to executive boss dismissed worker quit out from
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Равенство полове

В кои сфери равенството между половете все още липсва?

Световен ден на здравето

Тест: Обръщате ли достатъчно внимание на здравето си?