in

В кои сфери равенството между половете все още липсва?

Равенство полове

Да си жена е прекрасно! Жените дават живот, получават грижи и внимание от мъжете и правят света по-хубаво място. Въпреки това, ако трябва да бъдем честни, живеем в мъжки свят и в много отношения равенството между половете все още липсва.

Има сериозен напредък в това отношение, ако направим сравнение с живота на жените сега и преди 100 години, но определено има още какво да се желае. Въпреки че в очите на закона мъжете и жените са абсолютно равни, има някои области в живота, в които жените не получават същите права и привилегии като мъжете. Ето някои от тях:

1. Мъжете обикновено получават по-високи заплати от жените на същите позиции

Заплащане мъже жени

Неоспорим факт е, че в повечето ситуации жените взимат по-ниски заплати за същата позиция и работа, за която мъжете взимат повече. Това донякъде може да се обясни с факта, че жените всъщност искат по-ниски заплати при започване на работа. Според проучване на Харвард, само 7% от жените се опитват да договорят по-висока заплата при започване на работа.

2. Жените получават повишение по-рядко, отколкото мъжете

Жена офис

Благодарение на различните роли в семейството, кариерата на мъжете и жените се развива по различен начин. Обикновено жените се грижат повече за децата и според данни, събрани от Pew Research Foundation, 13% от жените отказват повишение, за да могат да се грижат по-добре за децата си и да успеят да запазят баланса между личния и професионалния живот.

Друга причина, поради която мъжете по-често са повишавани от жените, е че една жена кандидатства за по-висока позиция, само ако е сигурна на 100%, че е подходяща за работата. Мъжете пък винаги се стремят към по-високите позиции и опитват, дори да не са убедените в уменията си. Просто женското и мъжкото мислене са много различни…

3. Само 20% от изпълнителните директори са жени

Жена CEO

Разликата между половете на лидерските позиции е още по-осезаема. Като цяло ръководните позиции по-често се заемат от мъже, а колкото по-висока е позицията, толкова по-забележимо е това.

Въпреки че във всяка компания йерархията е различна, според проучване на LeanIn.org, на ниво „ръководител“ 52% са мъже и 48% са жени. Колкото по-високи стават позициите, толкова повече предимство имат мъжете. На ниво „мениджър“ 62% са мъже и 38% жени, при вицепрезидентите на компании 70% са мъже, а жените са само 30%. При изпълнителните директори, разликата между половете е най-забележима. Само 20% от тях са жени, а останалите 80% са мъже. Изводите от това проучване са, че по една или друга причина лидерските позиции се заемат предимно от мъже.

4. Домакинската работа все още е женско задължение

Домакинска работа

Идеята, че домакинската работа трябва да се върши от жената все още не е изкоренена напълно. Въпреки че днес жените работят наравно с мъжете и е редно домакинската работа да се дели поравно, все още жените вършат повече неща вкъщи.

Според проучване, публикувано в списание Work, Employment and Society, жените прекарват средно 16 часа седмично, вършейки домакински задължения, като чистене, готвене, пране, миене на чинии и т.н., докато мъжете отделят само 6 часа седмично за тези неприятни задължения.

5. Жените спортисти печелят по-малко от мъжете спортисти

Тенис

Да вземем за пример тениса. Роджър Федерер е спечелил $186,8 милиона от тениса, докато Серина Уилямс е спечелила само $58,4 милиона. В класацията на 100-те най-високоплатени спортисти в света, Уилямс е единствената жена.

Винаги мъжете са били по-високо ценени в спорта и са получавали по-високо заплащане. Надяваме се това скоро да се промени и хората да бъдат оценявани според постиженията си, а не според пола.

6. Жените полагат повече грижи

Майка дете

Общоприето е, че жената трябва да се грижи за децата. Това е съвсем нормално, докато децата са малки, тъй като имат нужда от майка си, но когато пораснат грижите могат да бъдат полагани и от бащата.

Все още е нормално майката да отсъства от работа, когато детето е болно или когато има нужда от нещо. За щастие това започва да се променя и мъжете заемат все по-голямо участие в отглеждането на децата.

7. STEM индустриите са доминирани предимно от мъжете

Мъж лидер

STEM буквално означава „наука, технология, инженерство и математика“. Тези индустрии винаги са били доминирани от мъжете и средата просто не е подходяща за жени. Истината е, че жените имат качества, знания и интелект, за да се справят не по-лошо от мъжете в тази сфера, просто не им се дава възможността да се докажат и да се развиват.

8. Жените по-често са жертви на домашно насилие

Жена насилие

Въпреки че не е нетипично мъже да стават жертви на сексуално или друг вид насилие, жените по-често са жертви на тормоз. Жените по-често са жертви на насилие както вкъщи, така и на работното място. Още по-големият проблем е, че жените често се страхуват да съобщят, че са тормозени и проблемът се задълбочава. Статистиката става все по-страшна с всяка изминала година…

Loading

  • Усещате ли липсата на равенство между половете в ежедневието си?

    Равенство полове
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тук има лъвове

„Тук има лъвове“ – за промяната, която движи света

работа

Как да напуснете работа, която току-що сте започнали?