in

Как да напишете перфектното мотивационно писмо

Мотивационното писмо е част от документите, необходими за кандидатстване на работа. Освен автобиография, дипломи за завършено образование и сертификати за преминати курсове и обучения, повечето компании изискват от кандидатите предоставяне и на мотивационно писмо. Не във всяка обява е включено като изискване, но често е сред необходимите документи, а дори да не се изисква от работодателя, можете да го изпратите като бонус.

Мотивационното писмо представлява текст около 1 страница, в който описвате мотивите си да изберете точно тази позиция. В мотивационното писмо можете да обобщите опита, който имате, но накратко. Подробната информация за предишния ви опит е в автобиографията и не е необходимо да се повтаряте. Тук по-скоро можете да обвържете предишния си опит с желанието си да започнете работа на позицията, за която кандидатствате.

Тази част от документите за кандидатстване на работа плаши повечето хора и изглежда сякаш е много трудно да се напише добро мотивационно писмо. Това съвсем не е така. Няма нищо трудно, просто трябва да знаете няколко много важни изисквания и след това ще пишете мотивационните си писма бързо и лесно.

Много е важно да не пропускате тази част от изисквания, когато кандидатствате за работа, защото много HR-и изобщо не разглеждат кандидатури, които не съдържат всички необходими документи.

И така, как да напишете перфектното мотивационно писмо?

1. Мотивационното писмо винаги трябва да бъде различно

Много хора си мислят, че мотивационното писмо е като автобиографията. Написва се веднъж и след това само се променят данните и се добавя информация за всяка следваща работа. Това е добър подход за CV-то, но не и за мотивационното писмо. За да имате впечатляващо мотивационно писмо, трябва да пишете различно такова за всяка компания и всяка позиция, за която кандидатствате. Както вече споменахме, мотивационното писмо трябва да казва защо искате да работите точно в тази компания и точно на тази позиция, така че не е добре да изпращате едно и също мотивационно писмо на различните компании.

2. Мотивационното писмо не трябва да бъде прекалено дълго 

Една страница е напълно достатъчна. Не прекалявайте с обема на мотивационното писмо. В него трябва да включите всичко важно, но да бъде добре структурирано и да няма празни приказки. Мотивационното писмо трябва да включва един въвеждащ абзац, един основен и един заключителен. Това е напълно достатъчно.

3. Трябва да бъде добре оформено

При писането на мотивационно писмо има някои изисквания и правила. В горния ляв ъгъл се намира личната информация – име, адрес, телефон, имейл. Под тази информация трябва да напишете датата. След това започнете писмото с обръщение „Уважаеми г-н/г-жа…“, ако знаете името на човека, към когото отправяте писмото. Ако не сте сигурни, можете да отправите писмото към отдела, за който кандидатствате. Следва първият абзац – в него разказвате малко за себе си и уточнявате позицията, за която кандидатствате. След въвеждащия параграф, следва основната част на писмото. Там по-подробно описвате качествата, които притежавате, професионалния опит, с който разполагате, и обяснявате защо сте подходящият човек за позицията. В заключителния параграф пък обобщавате всичко, което сте написали до момента.

4. Изберете подходящ шаблон

В интернет има много шаблони за мотивационни писма, които можете да изпозлвате и няма нищо лошо в това. Използването на шаблон е добра идея, тъй като спестява време и крайният резултат ще изглежда много по-добре. Ако сами пишете писмото, трябва да намествате и подравнявате всяка дума, което отнема много време и не е сигурно дали ще успеете да го направите перфектно. Тъй като шаблоните са различни, намерете най-подходящия за вас и за позицията, за която кандидатствате.

5. Изберете интересен подход 

Въпреки че мотивационното писмо е официален документ, не е нужно да бъде твърде официално. Чрез този текст имате възможността да покажете какъв човек сте и в зависимост от позицията, за която кандидатствате, това може да бъде много високо оценено. Използвайте подход и начин на изразяване, който издава истинската ви същност.

  • Пишете ли различно мотивационно писмо за всяка позиция, за която кандидатствате?

    • Разбира се!
    • Не, използвам едно и също

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

After bath

Сутрешен ритуал за красиво лице

Тенденции в грима за есенно-зимния сезон