in

Как да напишете перфектното мотивационно писмо

Мотивационното писмо е част от документите, необходими за кандидатстване на работа. Освен автобиография, дипломи за завършено образование и сертификати за преминати курсове и обучения, повечето компании изискват от кандидатите предоставяне и на мотивационно писмо. Не във всяка обява е включено като изискване, но често е сред необходимите документи, а дори да не се изисква от работодателя, можете да го изпратите като бонус.

Мотивационното писмо представлява текст около 1 страница, в който описвате мотивите си да изберете точно тази позиция. В мотивационното писмо можете да обобщите опита, който имате, но накратко. Подробната информация за предишния ви опит е в автобиографията и не е необходимо да се повтаряте. Тук по-скоро можете да обвържете предишния си опит с желанието си да започнете работа на позицията, за която кандидатствате.

Тази част от документите за кандидатстване на работа плаши повечето хора и изглежда сякаш е много трудно да се напише добро мотивационно писмо. Това съвсем не е така. Няма нищо трудно, просто трябва да знаете няколко много важни изисквания и след това ще пишете мотивационните си писма бързо и лесно.

Много е важно да не пропускате тази част от изисквания, когато кандидатствате за работа, защото много HR-и изобщо не разглеждат кандидатури, които не съдържат всички необходими документи.

И така, как да напишете перфектното мотивационно писмо?

1. Мотивационното писмо винаги трябва да бъде различно

Много хора си мислят, че мотивационното писмо е като автобиографията. Написва се веднъж и след това само се променят данните и се добавя информация за всяка следваща работа. Това е добър подход за CV-то, но не и за мотивационното писмо. За да имате впечатляващо мотивационно писмо, трябва да пишете различно такова за всяка компания и всяка позиция, за която кандидатствате. Както вече споменахме, мотивационното писмо трябва да казва защо искате да работите точно в тази компания и точно на тази позиция, така че не е добре да изпращате едно и също мотивационно писмо на различните компании.

2. Мотивационното писмо не трябва да бъде прекалено дълго 

Една страница е напълно достатъчна. Не прекалявайте с обема на мотивационното писмо. В него трябва да включите всичко важно, но да бъде добре структурирано и да няма празни приказки. Мотивационното писмо трябва да включва един въвеждащ абзац, един основен и един заключителен. Това е напълно достатъчно.

3. Трябва да бъде добре оформено

При писането на мотивационно писмо има някои изисквания и правила. В горния ляв ъгъл се намира личната информация – име, адрес, телефон, имейл. Под тази информация трябва да напишете датата. След това започнете писмото с обръщение „Уважаеми г-н/г-жа…“, ако знаете името на човека, към когото отправяте писмото. Ако не сте сигурни, можете да отправите писмото към отдела, за който кандидатствате. Следва първият абзац – в него разказвате малко за себе си и уточнявате позицията, за която кандидатствате. След въвеждащия параграф, следва основната част на писмото. Там по-подробно описвате качествата, които притежавате, професионалния опит, с който разполагате, и обяснявате защо сте подходящият човек за позицията. В заключителния параграф пък обобщавате всичко, което сте написали до момента.

4. Изберете подходящ шаблон

В интернет има много шаблони за мотивационни писма, които можете да изпозлвате и няма нищо лошо в това. Използването на шаблон е добра идея, тъй като спестява време и крайният резултат ще изглежда много по-добре. Ако сами пишете писмото, трябва да намествате и подравнявате всяка дума, което отнема много време и не е сигурно дали ще успеете да го направите перфектно. Тъй като шаблоните са различни, намерете най-подходящия за вас и за позицията, за която кандидатствате.

5. Изберете интересен подход 

Въпреки че мотивационното писмо е официален документ, не е нужно да бъде твърде официално. Чрез този текст имате възможността да покажете какъв човек сте и в зависимост от позицията, за която кандидатствате, това може да бъде много високо оценено. Използвайте подход и начин на изразяване, който издава истинската ви същност.

Loading

  • Пишете ли различно мотивационно писмо за всяка позиция, за която кандидатствате?

    • Разбира се!
    • Не, използвам едно и също

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

After bath

Сутрешен ритуал за красиво лице

Тенденции в грима за есенно-зимния сезон