in

ОМГОМГ

Как да контролирате есенните алергии

алергия, хрема

Повечето хора свързват пролетта с алергии, но тя не е единственият сезон, който причинява неприятни алергични реакции. Ако откриете, че през есента проявявате алергични симптоми, вероятно имате алергия към цветен прашец. Различните растения отделят прашеца си по различно време през годината. Пролетта е времето, когато повечето дървета се опрашват, а късното лято и есента са времето, когато плевелите се опрашват.

Ето няколко съвета как да се справите с алергиите през есента:

Дръжте прозорците си затворени

пердета, прозорци

Свежият въздух е прекрасен, но ако държите прозорците си отворени, може да се поставите в пряк контакт с полените във въздуха, които всъщност причиняват вашия дискомфорт. Вместо това, може да използвате климатик, за да поддържате циркулацията на въздуха.

Стойте на закрито, когато броят на полените е висок

полени

Някои дни може да са по-лесни за престой навън, в сравнение с други, и това се дължи на количеството полени, които циркулират във въздуха. Лесно решение за справяне с вашите есенни алергии е да избягвате да излизате, когато броят на полените е особено висок този ден.

Отстранете прашеца, когато се върнете у дома

душ, коса

Ако сте се осмелили да излезете навън и сте установили, че денят е сравнително добър, може все още да имате тези алергени по дрехите и дори в косата си. Ако алергиите ви са особено силни през есенните месеци, е разумно да смените дрехите си и дори да измиете косата си, след като сте били навън, за да сте сигурни, че не разпространявате този алерген в дома си.

Избягвайте да косите тревни площи или да събирате листа

косене на трева

През есента, когато капят листата на широколистните дървета и има повече дъждове, се образува плесен. Мухълът е често срещан алерген и при някой хора, които имат алергии през този сезон, може да се дължи и на него.

Поддържайте козината на вашия домашен любимец

котка

Космите и пърхотът от домашни любимци също могат да бъдат виновници за появата на есенни алергии. Когато го разхождате навън, избърсвайте козината му преди да се приберете у дома.

Някои храни могат да предизвикат есенни алергии

пъпещ

Някои хора, които са алергични към цветен прашец, може да открият, че получават сърбеж в устата, когато ядат пъпеши (медена роса или диня), пресни моркови или дори синапено семе. Това е известно като орален алергичен синдром и се случва заради протеините в тези храни, които приличат на протеините в прашеца. Ако установите, че алергията към плевели причинява вашите есенни алергии, консумацията на тези храни също може да създаде симптоми, подобни на алергични.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

джаки кенеди, аристотел онасис

Бракът на Джаки Кенеди и Аристотел Онасис – лоша бизнес сделка

бизнесмен, мъж, работа, кафе,

Как започва денят на успешните хора?