in

Историята на Сузи Колм във визуализации

Изложбата по книгата за деца и младежи „Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди“ разказва истинската история на едно еврейско момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което заедно с родителите си Щефи и Лудвиг Колм се укрива през октомври 1942 година, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Семейството оцелява, благодарение на помощта на цяла мрежа от хора, вярващи, че доброто си заслужава риска. Експозицията е многогласен преглед на тази история. Изложбата по книгата предлага иновативен подход за разказване на миналото през настоящето – риск, който прави експеримента още по-вълнуващ. По пътя ще срещнете множество забавни малки сюжети, свързани с отхвърлянето и приемането, със страха и смелостта и с оптимизма и невинността като противоотрова на злото.

Проектът е работа с паметта и светогледа и предлага варианти за действие, които повишават осведомеността за самостоятелно отговорно решение. Един от акцентите е антисемитизмът и паметта за Сузи и Холокоста. Целта е да се изградят мостове към настоящето, да се предадат знания и да се повиши осведомеността за опасностите, свързани с изключването като цяло – ксенофобия, другост, тормоз.

Може ли добрата литература да бъде пропаганда? Още по-важен въпрос – може ли добрата детска литература да бъде пропаганда? Разбира се, че не, но…“Когато решихме да започнем проекта „Сузи“ преди почти десетилетие, рискът да попаднем в окото на бурята изглеждаше нищожен“, споделят от фондация „Културни перспективи“, издатели на книгата и организатори на изложбата. „Днес, когато най-накрая успяхме да представим отпечатана книгата на български език, заедно със съпътстващата я изложба, светът е въвлечен не в една, а в две войни, едната, от които има пряко отношение към темата на нашата творба и я поставя в сложен контекст от идеологически разделения“, продължават разказа си инициаторите на проекта.

„Сузи, внучката от къщата на N4“ e неподправен и истински вълнуващ поглед към злото на фашизма, преживяно от едно еврейско дете и неговото семейство, разказан от бомбардираната, но неразрушена и несломена къща на колективната ни памет. Незлоблив, но изобличаващ разказ. Разказ, който заслужава да стане част от света на нашите деца, и не заслужава да попадне под обстрела на идеологическите наслоения на нас, техните родители. Но дали ще е такава съдбата на книгата и изложбата Сузи, или пък ще прилича на нелеката съдба на героинята Сузи? Отговорът на този въпрос зависи единствено от нас самите.

„Ние, като издатели на книгата и куратори на изложбата, сме готови да рискуваме, защото сме сигурни, че конкретната история на внучката от къщата на №4 като всяка добра литература, отправя послания, надхвърлящи идеологическите разделения – послания, свързани с важните теми за пост паметта, изключването и неравенството, които днес са актуални точно толкова, колкото и преди 70 години. И вярваме, че това са теми, които би следвало да вълнуват с равна сила децата, независимо от коя страна на историята избират да стоят техните родители“, споделя Ина Кънчева, председател на фондация „Културни перспективи“, която ни предизвиква да се отправим, заедно с нашите деца, на едно вълнуващо, визуално атрактивно и добронамерено пътешествие, което ще ни позволи да опознаем семейството на Сузи.

Историята започва около 1930 година, когато, както и днес, в Берлин живеят заедно много хора с различен произход, идеологии и религии, богати и бедни, но тогава всичко се променя…Берлинската писателка, илюстраторка и учителка Биргита Бер е съживила преживяното от гледната точка на внучката Сузи, използвайки един интригуващ детското въображение литературен похват – визуалния език на графичния роман. Разказът й е базиран на материали от Щефан Колм, потомък на семейството и доведен брат на Сузи, който е споделил с авторката своите спомени, документи и артефакти от семейния архив.

 

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Будизъм

Как да владеем себе си във всяка ситуация: 10 дзен мъдрости

Ненадминатата Миряна Башева