in

„За” или „против” хранителните добавки

В днешно време можем да си купим хранителна добавка за почти всичко – по-добър сън, енергия, по-силна имунна система, отслабване и какво ли още не. През последните години хората започнаха все повече да се замислят за укрепване на имунната система по различни начини и хранителните добавки и витамините изглеждат като най-лесният начин това да се случи. Но приемът на хранителни добавки има ли ефект наистина и има ли странични ефекти, за които трябва да знаем?

Какво представляват хранителните добавки?

Основната идея на хранителните добавки е да предоставят на организма хранителните вещества, които не се консумират в достатъчни количества. Хранителните добавки могат да бъдат витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини и други вещества под формата на капсули, таблетки или в течна форма.

За всеки витамин, минерал и т.н. има препоръчителен дневен прием, който не бива да се превишава, защото прекомерното количество не е по-добро от липсата.

И тук идва големият въпрос – кой трябва да приема хранителни добавки и кой не?

Възможно е в стремежа си да помогнете на организма си и да се чувствате по-добре, всъщност да си навредите. Както вече казахме, не бива да се надвишава препоръчителният дневен прием на различните хранителни вещества и витамини. За да сте сигурни, че имате нужда от някаква хранителна добавка, трябва да се консултирате с лекар и да си направите необходимите изследвания, за да проверите дали имате някакви дефицити или не.

Безразборното пиене на хранителни добавки може да бъде опасно. Прекомерното натрупване на някои витамини и минерали може да има неприятни странични ефекти. Прекалено много витамин C може да доведе до гадене, диария и стомашни крампи. Прекомерните количества селен могат да причинят косопад, умора, стомашни проблеми. Големите количества витамин D могат да увредят бъбреците ви. Ако приемате трърде много калций, излишното количество се натрупва в артериите, което може да бъде много опасно.

Важно е да отбележим, че хранителните добавки в никакъв случай не могат да заместят разнообразното хранене. Ако имате разнообразна и балансирана диета, тоест консумирате плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти, бобови култури – накратко казано консумирате храни от всички хранителни групи, би трябвало да нямате нужда от никакви добавки, защото си набавяте всички необходими вещества от храната.

На днешно време обаче малко хора успяват да се хранят правилно, тоест да ядат по 3 пъти на ден и всяко хранене да бъде разнообразно, поради тази причина, приемането на хранителни добавки е добра идея, стига добавките да са съобразени с нуждите на вашето тяло.

Loading

  • Вие „За“ или „Против“ хранителните добавки сте?

    • За
    • Против

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тест: Трябва ли да започнете да живеете по-здравословно?

Сурови бонбони с кокос и фурми