in

Защо е вредно да зареждате телефона до леглото си?

Woman waking up with mobile alarm clock
Woman waking up with mobile alarm clock

В ерата на смартфоните сме свикнали телефонът ни винаги да бъде на една ръка разстояние. През нощта обаче е добре да държим всичките си устройства, като смартфон, лаптоп, таблет и т.н. далеч от нас.

Обикновено зареждаме телефона си на нощното шкафче, така че да ни бъде подръка през нощта, а и за да се събудим от алармата на сутринта. Това е навик, който повечето хора имат, но се оказва, че е доста опасен.

Има дори хора, които слагат телефона си в леглото, до възглавницата. Зареждането на телефона по този начин може да бъде много опасно. От една страна синята светлина нарушава качеството на съня, от друга не е известно как ни влияят електромагнитните вълни, и не на последно място, има огромен риск да избухне пожар.

Прегряване

Зареждане телефон

Спомняте ли си експлозиите на батериите на мобилни телефони, които бяха доста зачестили преди няколко години? Това само по себе си е достатъчна причина да държите телефона си далеч от вас, докато спите.

Дори батерията да не експлодира, прегряването на телефона е достатъчно опасно. Ако сте свикнали да използвате телефона си, докато лежите в леглото, рискувате да заспите неусетно, телефонът ви да остане между завивките и да прегрее. Ако е включен в зарядното, прегряването ще се случи много по-бързо.

В интернет пространството непрестанно се въртят снимки на изгорени чаршафи и овъглени матраци. Със сигурност не е приятно да се събудиш с тази гледка…

Ето няколко правила, които трябва да следвате при зареждане на телефон:

1. Поставете устройството върху твърда повърхност, докато се зарежда. Не го слагайте върху меки неща, като легло или диван.

2. Не използвайте устройството, докато се зарежда. По този начин се загрява още повече и увеличавате шансовете за запалване.

3. Когато зарядното ви е прекалено износено, трябва да го смените. Оголените кабели са предпоставка за искри и съответно запалване.

Дори да зареждате устройството си според правилата и да го оставяте на твърда повърхност, като нощното шкафче, не е добра идея да стои до главата ви.

Как мобилните телефони вредят на здравето?

Смартфон

Според проучване, проведено от правителството на САЩ, има доказателства, че радиацията от мобилните телефони причинява рак, по-специално рак на сърдечната тъкан. Изследването е проведено върху плъхове, заради биологичните им прилики с хората. Тази информация обаче не е разпространена от световните медии. Авторите на статията „Неудобната истина за рака и мобилните телефони“ оприличават тактиката на тази на големите тютюневи и петролни компании, които „лъжат“ обществеността.

Друго проучване, публикувано в Journal of Public Health and Environment, има за цел да изследва нарастването на мозъчен тумор, наречен мултиформен глиобластом (GBM), и установява, че използването на мобилни телефони ускорява нарастването на туморите. Изследователите анализирали 79 241 случая на злокачествен мозъчен тумор за 21 години и открили, че случаите на мултиформен глиобластом в Англия са се увеличили от 1250 на година до около 3000 случая годишно.

Учените, водещи изследването, казват пред The Telegraph: „Нарастващата честота на тумори във фронталния темпорален лоб поражда подозрението, че използването на мобилни телефони може да насърчава появата на глиомите (първични мозъчни тумори).“

Дори Международната агенция за изследване на рака, която е част от Световната здравна организация, заявява, че радиочестотните електромагнитни полета – свързани с използването на мобилни телефони – са канцерогенни.

Нарушаване на съня

Сън телефон

Друг начин, по който мобилните телефони ни вредят, е нарушаването на съня. Лъчите, които мобилните телефони излъчват, причиняват по-трудно заспиване, по-бавно достигане на дълбок сън и главоболие. Когато не получавате качествен сън, тялото не може да се възстанови добре, което от своя страна води до редица здравословни проблеми.

За да се предпазите поне малко от тези вредни ефекти на мобилните телефони и да намалите риска от възникване на пожар, оставяйте телефона да се зарежда поне на няколко метра от леглото или в другата стая. Така или иначе телефонът е около нас по цял ден, можем да се отделим от него и вредното му влияние поне през нощта.

Loading

  • Къде оставяте телефона си да се зарежда?

    Смартфон
    • На нощното шкафче
    • На няколко метра от леглото
    • В другата стая

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

101 отбивки

„101 отбивки“ за любители на адреналина

Обедна почивка

5 полезни занимания по време на обедната почивка